EPA-EFE
Kim Džong Un

Lider Severne Koreje Kim Džong Un uputio je izvinjenje građanima zbog, kako je rekao, neuspeha u vođenju zemlje tokom pandemije koronavirusa, a tom prilikom je i zaplakao.

Obraćajući se prisutnima na vojnoj paradi priređenoj proteklog vikenda povodom 75. godišnjice osnivanja Radničke partije, Kim Džong Un je skinuo naočare i počeo da briše suze s lica.

Pojedini analitičari smatraju da je to pokazatelj pritiska na njegov režim, piše “Gardijan”.

– Moj narod mi je ukazao poverenje koje je visoko do neba i duboko kao more, ali nisam uspeo da ga učinim zadovoljnim. Zaista mi je žao zbog toga. Iako mi je poverena važna odgovornost da vodim zemlju, kao što su to radili veliki drugovi Kim Il Sung i Kim Jong Il, moj trud i iskrenost nisu bili dovoljni da naš narod oslobode od životnih teškoća – rekao je Kim Džong Un.

Parada u Pjongjangu bila je prilika da Severna Koreja predstavi nove interkontinentalne balističke rakete i drugo naoružanje, ali pojedini analitičari smatraju da je to bila prilika da Kim Džong Un pokaže saosećanje s narodom.

Njegov govor je sadržavao sintagme poput “ozbiljni izazovi”, “bezbrojna iskušenja”, “neviđene katastrofe”.

Tokom pandemije koronavirusa trgovina Severne Koreje sa Kinom, kao najvećim trgovinskim partnerom, znatno je opala zbog zatvaranja granica.

Vlasti u Severnoj Koreji tvrde da nijedan stanovnik nije zaražen koronavirusom.

Britanski list napominje da su godine međunarodnih sankcija kao odgovor na Kimov nuklearni i raketni program, plus šteta naneta prirodnim katastrofama, samo dodatne poteškoće za severnokorejskog lidera.

Kim je u svom govoru upozorio da će “u potpunosti mobilisati” svoju nuklearnu silu ako se Severnoj Koreji bude pretilo, ali je izbegao direktnu kritiku Vašingtona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here