EPA-EFE/NINA PROMMER
Kim Kardašijan

Zbog renoviranja kuće, rijaliti zvezda Kim Kardašijan našla se usred istrage o švercovanju kipa iz vremena Antičkog Rima.

Prema podacima u dokumentima američkog suda, Kim Kardašijan je 2016. godine kupila statuu poznatu kao „Fragment Mironove Atine“ od galerije u Belgiji.

To je bilo iste godine kada su ona i njen suprug Kanje Vest obnavljali svoj dom u Kaliforniji.

Skulpturu, za koju se navodi da datira iz prvog ili drugog veka, vlasti su zaplenile kada je rijaliti zvezda stigla u Los Anđeles u maju 2016. godine, jer se verovalo da je statua ilegalno prokrijumčarena iz Italije i da bi mogla biti zaštićeno kulturno dobro.

Portparol porodice Kardašijan izjavio je tada da Kim nije bila umešana u šverc i da ranije nije znala za statuu.

– Kim nikada nije kupila tu skulpturu. Verujemo da je neko neovlašćeno kupio koristeći njeno ime i budući da skulptura nikada do nje nije došla, nije ni bila svesna transakcije. Podstičemo istragu i nadamo se da će predmet biti vraćen pravim vlasnicima – istakao je portparol u izjavi za Dejli mejl.

Italijansko Ministarstvo za kulturno nasleđe, 2018. godine, poslalo je arheologa da pregleda statuu i zaključilo da je reč o „pljački, švercu i ilegalnom izvozu iz Italije“.

Statua je pre nego što je dospela u galeriju u Belgiji promenila više vlasnika.

Olivije Šenel, direktor Galerije Šenel, tvrdi da su statuu kupili tokom aukcije 2010. godine u Nemačkoj i da je ona prethodno bila na jednom engleskom imanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here