Screenshot/Ruptly

Severna Koreja je danas lansirala najmanje dva projektila za koja se sumnja da su balističke rakete, saopštili su zvaničnici u Južnoj Koreji, Japanu i SAD, što je prvi takav test prijavljen otkako je američki predsednik Džo Bajden stupio na dužnost u januaru.

Japanski premijer Jošihide Suga danas je u Tokiju osudio potez Severne Koreje, prenosi Rojters.

– Lansiranje ugrožava mir i bezbednost naše nacije i regiona i krši rezolucije Ujedinjenih nacija. Snažno protestujemo i osuđujemo akciju – rekao je Suga.

On je dodao da je vlada potvrdila da su projektili pali izvan ekskluzivne ekonomske zone zemlje u Japanskom moru, ali je zatražila veće stanje pripravnosti.

Združeni šefovi štabova Južne Koreje takođe su saopštili su da su najmanje dva “neidentifikovana projektila” ispaljena u more iz severnokorejske provincije Južni Hamgjong na istočnoj obali.

Južnokorejske i američke obaveštajne vlasti analizirale su podatke o lansiranju radi dodatnih informacija, navodi se u saopštenju JCS.

Američki zvaničnici potvrdili su da je Severna Koreja izvela novo lansiranje projektila, bez detalja o broju ili vrsti otkrivenog projektila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here