EPA
Vladimir Putin i Si Đinping

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju, koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj poseti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprede političke odnose.

Članice G7 su takođe pozdravile učešće Pekinga na sastanku u Džedi koji je predvodila Ukrajina i “dalje ohrabrile Kinu da podrži pravedan i trajan mir, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom”, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju G7 nije navedena nijedna država, ali se ukazuje da su članice “ponovile svoj poziv trećim stranama da prestanu sa bilo kakvom pomoći ruskom agresorskom ratu ili se suoče sa teškim troškovima”, navodi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom prošle nedelje u Moskvi na razgovorima koji su uključivali i unapređivanje vojne saradnje, što je izazvalo negativne reakcije SAD i drugih članica G7.

Pjongjang i Moskva su negirali da bi Severna Koreja mogla da isporučuje oružje Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe za više od 18 meseci rata, navodi Rojters.

4 COMMENTS

  1. Kakav glup zahtev G7,Ko si oii.Sto oni ne obuzdajy Ameriku koja po svetu cini zlocine,revolicije sankcije.unistenje malih zema;ja.bpmbardovala Jugoslaviju.Gde su bili.Nije Kins glipa kako oni misle.

  2. To budi siguran da nije glupa. Ali sve sto si ti nabrojao – ne pije vode. Briga Kineza za to. Oni gledaju svoja posla.

  3. Pa G7 više nisu 7 najbogatijih…zadesila ih je izgleda ona jevrejska “dabogda imao, pa nemao”, jer ćeš u nemaštini valjda shvatiti svu svoju glupost iz perioda bogastva…možda su i svesni šta su radili drugima – slabijima, pa se sad plaše na neki novi – mogni i bogati, to isto ne rade njima !!! Zato Srbi kažu “u dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne unizi !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here