pixabay.com

Tajvan je otvorio “de fakto” ambasadu u Litvaniji, usred sukoba sa kineskim vlastima.

Kina izražava oštro neodobravanje u vezi bilo kakve takve akcije koja bi mogla da potvrdi nezavisnost te ostrvske države u istočnoj Kini.

Uprkos takvim stavovima, Tajvan je saopštio da je u četvrtak zvanično otvorio svoju diplomatsku kancelariju u Litvaniji.

U međuvremenu, zemlja je još u julu objavila da dozvoljava Tajvanu da otvori kancelariju uprkos snažnoj diplomatskoj kampanji Pekinga koji se tome usprotivio.

Zvanični Peking je burno reagovao, povukli su svog ambasadora u Litvaniji i zahtevali da i litvanski ambasador napusti Kinu.

Druge tajvanske kancelarije u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste samo ime glavnog grada Tajpeja, izbegavajući spominjanje imena ostrva oko kojeg se vodi teritorijalni spor.

Kina je poslednjih godina pojačala napore da izbegne interakciju drugih zemalja sa Tajvanom, a trenutno samo 15 zemalja ima diplomatske odnose sa njima.

Stoga su u Kini besni zbog poteza Litvanije.

– Zahtevamo da vlasti u Litvaniji hitno isprave svoju pogrešnu odluku – saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Peking je takođe besan zbog odluke Litvanije da otvori svoje diplomatsko predstavništvo na Tajvanu, iako se još ne zna tačno kada će se to dogoditi.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će otvaranje kancelarije otvoriti novo i obećavajuće poglavlje u odnosima sa Litvanijom.

Ističu da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti tehnološke industrije.

Kina, pak, smatra da se radi o grubom mešanju u unutrašnje stvari, a iz tamošnjeg ministarstva kažu da je Litvanija odgovorna za sve moguće posledice.

Iz Tajvana su poručili da će diplomatsku misiju u Litvaniji predvoditi Erik Huang, aktuelni predstavnik Tajpeja u diplomatskoj misiji.

– Srećan sam što imam priliku da budem promoter dobrih odnosa između Tajvana i Litvanije – rekao je Huang, rekavši da je od velike važnosti da se naziv Tajvan koristi u nazivu diplomatskog predstavništva.

On je dodao da uloga njegove kancelarije nije da insistira na geopolitičkim pitanjima, već da promoviše održivo partnerstvo između dve zemlje.

Gardijan ističe da je otvaranje predstavništva u Viljnusu znak da baltičke i centralnoevropske zemlje rade na čvršćim odnosima sa Tajvanom, ma koliko on bio ljut na Kinu.

Tako se prošlog meseca tajvanska delegacija toplo obratila Slovačkoj, Češkoj i Litvaniji, uprkos ljutnji Pekinga, a SAD su ponudile podršku Litvaniji u njenim naporima da obezbedi diplomatske odnose sa Tajvanom.

List podseća da mnoge zemlje imaju svoje “de fakto ambasade” na Tajvanu, poput Velike Britanije, Australije i SAD.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here