Tanjug

Kineski zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazavao, “obećanjem da se neće širiti na Istok”.

Kineski zvaničnik je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok tog rata „leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći“, prenosi AP.

Le je saopštio i da bi se daljim proširenjem NATO, ta alijansa “približila predgrađima Moskve”, odakle bi, kako je naveo, projektil mogli da pogode Kremlj u roku od sedam ili osam minuta.

– Ako tako veliku zemlju, posebno nuklearnu silu, saterate u ćošak, to bi dovelo do posledica koje su previše strašne da bismo ih mogli i zamisliti – naglasio je kineski diplomata.

Le je izrazio razumevanje za često ponavljanu formulaciju ruskog predsednika Vladimira Putina “da je NATO trebalo da se rasformira” i “da bude predat istoriji zajedno sa Varšavskim paktom“, navodi AP.

– Međutim, umesto da se raspadne, NATO je nastavio da jača i da se širi i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganistan. Mogu se dobro predvideti posledice nastavka ovim putem. Kriza u Ukrajini je ozbiljno upozorenje – istakao je Le.

On je još rekao i da je kineski predsednik Si Ðinping u petak u razgovorima sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pozvao “sve strane da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine koji će dati rezultate i dovesti do mira”.

Kako je naveo, Si je poručio da bi “SAD i NATO takođe trebalo da vode dijalog sa Rusijom kako bi rešili suštinu ukrajinske krize i ublažili bezbednosne brige i Rusije i Ukrajine”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here