EPA-EFE
Kineski vojnici

Kineski ministar odbrane Li Šangfu posetio je danas Belorusiju i rekao da će njegova zemlja povećati vojnu saradnju sa susedom i saveznikom Rusije, gde Moskva raspoređuje taktičko nuklearno oružje.

Šangfu se u Minsku sastao sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i rekao da je “svrha posete Belorusiji sprovođenje važnih sporazuma na nivou šefova država i dalje jačanje bilateralne vojne saradnje”.

Nijedna strana nije iznela detalje o tome šta će saradnja podrazumevati, ali su se dve zemlje dogovorile da sledeće godine održe zajedničke vojne vežbe, prenosi AP.

Li je posetio Rusiju neposredno pre odlaska u Belorusiju.

Ruske trupe koje su bile raspoređene u Belorusiji bile su deo ruskih snaga koje su učestvovale u vojnoj akciji u Ukrajini, a ruske trupe i oružje i dalje su na beloruskoj teritoriji.

Beloruske snage nisu učestvovale u ratu u Ukrajini, a Lukašenko je rekao danas da vojna pomoć Kine neće biti usmerena protiv trećih zemalja.

– Moramo da obezbedimo naše države i naše narode. Apsolutne smo pristalice multipolarnog sveta, teritorijalnog integriteta i jedinstva granica i teritorija uspostavljenih posle Drugog svetskog rata – rekao je beloruski predsednik.

Kina tvrdi da je neutralna u sukobu u Ukrajini, ali optužuje SAD i njihove saveznike da provociraju Rusiju i održava snažne ekonomske, diplomatske i trgovinske veze sa Moskvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here