EPA

Kineska mala, ali moćna raketa Jielong-3, sposobna da pošalje teret u svemir po konkurentnim cenama, isporučila je danas devet satelita u orbitu.

Jielong-3, ili Pametni Zmaj-3, poleteo je sa plutajuće platforme u blizini obale Jangđanga u južnoj provinciji Guangdong.

To je bilo treće lansiranje rakete koju je razvila kompanija Čajna Roket Ko, komercijalni ogranak državnog proizvođača lansirnih vozila, od decembra 2022.

Predsednik Si Đinping pozvao je na širenje strateških industrija, uključujući komercijalni svemirski sektor, koji se smatra ključnim za izgradnju konstelacija satelita za komunikacije, istraživanje i navigaciju.

Kineski proizvođač automobila Gii Holding Grup lansirao je 11 satelita kako bi povećao svoj kapacitet i omogućio precizniju navigaciju za autonomna vozila.

Ključna za izgradnju komercijalnih satelitskih mreža je sposobnost Kine da otvori više prozora za lansiranje, proširi tipove raketa kako bi se prilagodile različitim veličinama korisnog tereta, smanji troškove lansiranja i poveća broj lokacija za lansiranje, kao što je izgradnja više svemirskih luka i korišćenje platformi za lansiranje na moru.

Jielong-3 može da nosi teret od 1500 kg.

Čajna Roket Ko je ranije objavila da bi raketa mogla da nosi više od 20 satelita po lansirnoj ceni ispod 10.000 dolara po kilogramu – što je globalno konkurentna cena za rakete malog tereta.

Troškovi su slični lansiranju drugih kineskih raketa, uključujući i Long March 11, ali su veličine njihovog nosivosti znatno manje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here