EPA
Unosan izvoz gvožđa na Istok

U vreme ekonomske nestabilnosti gotovo neverovatno zvuči vest da je budžet Zapadne Australije u suficitu od 5,7 milijardi dolara?!

Ovo je objavio premijer države i u isto vreme državni blagajnik Mark Mekgauan.

I ukupan državni budžet je impresivan, jer iznosi 37 milijardi dolara, pa se odluka Vlade Zapadne Australije da svakom domaćinstvu da vaučer od 400 dolara za plaćanje računa za struju neće ni osetiti u državnoj kasi.

Odgovor na pitanje kako je Zapadna Australija u post kovid periodu dospela u ovako povoljnu ekonomsku poziciju je kratak i jasan: zahvaljujući Kini i izvozu rude gvožđa u najmnogoljudniju zemlju na svetu.

Čak i u trenutku kada su diplomatski odnosi Australije i Kine na izuzetno lošem nivou i zatežu se do “pucanja“, jedna od australijskih država za svoj ekonomski prosperitet može da zahvali isključivo partnerima sa Istoka.

Trenutni budžetski suficit Zapadne Australije bio je veći samo prošle godine kada je iznosio 5,8 milijardi dolara.

Dok kasa Komonvelta grca u deficitu, Mekgauanova vlada ubire plodove enormne potražnje za rudom gvožđa, koja je doprinela da Kina ne prekine uvoz ove sirovine u trenutku kada je obustavila uvoz uglja, govedine, ječma, vina i drugih proizvoda iz Australije.

U ovoj finansijskoj godini, koja se završava 30. juna, Zapadna Australija je već inkasirala deset milijardi dolara od kineskih kupaca rude gvožđa.

Poređenja radi, pre 15 godina, u ekonomskoj 2006-2007, kada je Kina još bila u ranoj fazi industrijskog buma, izvoz iste sirovine doneo je vladi u Pertu “svega” 868 miliona dolara.

Drugim rečima, uplate iz Kine trenutno čine skoro četvrtinu državnog budžeta Zapadne Australije!

Iz svega navedenog, jasna je zabrinutost premijera Mekgauan. Naime, ukoliko dođe do eskalacije loših odnosa između Kine i Australije, koja bi dovela do potpunog prestanka trgovine, najveće posledice osetila bi upravo – Zapadna Australija.

– Bio sam uplašen pominjanjem rata od strane nekih članove australijske vlade i birokrata. Zaista ne razumem zašto ministar odbrane Piter Daton spominje rat. Smatram da je to izuzetno neodgovorno i ne plašim se da to kažem naglas – istakao je Mekgauan.

Premijer Zapadne Australije je naglasio značaj dobrih relacija s Kinom.

– Uvek sam govorio da treba da pokušamo da održimo razuman i produktivan odnos. Sve diplomatske probleme kojih očigledno ima, treba da rešavamo iza zatvorenih vrata – poručio je Mekgauan.

Što je najgore za premijera Zapadne Australije i za državu koju vodi, za sada nema garancija da će njegova Laburistička partija na saveznom nivou značajno promeniti spoljnu politiku ako pobedi na izborima.

Lider opozicije Entoni Albaneze najavljuje manje “bučnu” diplomatiju, ali po ključnim pitanjima njegovi stavovi se ne razlikuju od spoljne politike Koalicije.

Bilo kakvo pogoršanje odnosa s Kinom, moglo bi preko noći da ekonomsku bajku Zapadne Australije pretvore u košmar neslućenih razmera, smatraju politički analitičari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here