EPA/Kevin Dietsch
Američki ministar odbrane Lojd Ostin

Najviši kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku izazvane posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji.

U trenutku dok kineske oružane snage nastavljaju da lansiraju bojeve rakete u manevrima ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva u vodama oko Tajvana, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal “Politiko”.

– Sekretar (Lojd Ostin) je više puta naglašavao važnost otvorenih linija komunikacije sa kineskim vojnim rukovodstvom da bismo mogli da izbegnemo bilo kakve pogrešne procene – podsetio je Tod Bresil, vršilac dužnosti sekretara za štampu Pentagona.

Zvaničnici i politički analitičari upozoravaju da je “ćutanje Kine kratkovid i nepromišljen potez koji povećava rizik od eskalacije u već inače napetoj situaciji”.

– Ako (kineska vojska) deluje agresivnije u neposrednoj blizini američkih snaga, ovi mehanizmi komunikacije bi nam bili potrebni još više kako bismo mogli da obezbedimo bezbedno operativno okruženje – rekao je Rendi Šriver, koji je u Trampovoj administraciji bio najviši zvaničnik Pentagona za američku politiku u Aziji.

Šriver ističe da američki vojni lideri nastoje da održe otvorene linije komunikacije čak i sa potencijalnim protivnicima kao što je Kina kako bi sprečili incidente i pogrešne procene koji bi mogli da se pretvore u otvoreni sukob.

Kina je juče saopštila da zatvara određene zvanične kanale za komunikaciju sa visokim američkim vojnim komandanatima kao i obustavlja razgovore o pomorskoj bezbednosti, ali ovo saopštenje se ne odnosi izričito na američke kolege Ostina i Milija.

– Otvorene linije komunikacije su važne, jer pomažu da se smanji rizik od pogrešnih proračuna i percepcije. Kada imate koncentraciju ovolikog vojnog hardvera u određenoj oblasti dobro je, a posebno sada, da linije komunikacije budu otvorene – rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi i ukazao da je rizik od izbijanja incidenta sve veći otkako je Kina pojačala svoje vojne aktivnosti u Pacifiku, posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Kako navodi Politiko, kineski avioni i brodovi su uznemiravali pilote SAD i saveznika, čak su u junu izveli “nebezbedno” presretanje američkog aviona za specijalne operacije C-130.

– Smatramo da je zatvaranje vojnih komunikacionih kanala na bilo kom nivou i bilo kom obimu u vreme trajanja krize neodgovoran postupak – rekao je Kirbi.

1 COMMENT

  1. Polako će svi da otkaće te sileđije! Prvo Severna Koreja, pa Iran, pa Venecuela, pa Rusija, pa Saudijci, pa Kinezi! Ostaje jim samo njihova “međunarodna zajednica”, ” slobodni svet”, a u snovima i “ceo svet”!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here