EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Kina je danas uporedila odlazećeg američkog državnog sekretara Majka Pompea s komičnom bogomoljkom u živopisnoj osudi zadnjeg kruga američkih sankcija izazvanih masovnim hapšenjima antivladinih aktivista u Hongkongu.

Pompeo, jedan od najžešćih oponenata Kine u administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, poslednje dane na dužnosti proveo je objavljujući niz mera protiv Pekinga uoči stupanja na dužnost novog predsednika Džoa Bajdena, prenela je agencija Hina.

Među njima su i nove sankcije protiv šest kineskih političara, među kojima je i jedini predstavnik Hongkonga u kineskom parlamentu, kao odgovor na nedavno hapšenje 53 prodemokratskih aktivista na osnovu novog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Portparol unutrašnjih poslova Kine je, između ostalog, rekao da je napredak Hongkonga od haosa ka redu nezaustavljiv i da ljudi poput Pompea nisu ništa drugo nego “komične bogomoljke” koje pokušavaju da spreče da se točkovi istorije kotrljaju napred, prepuštajući se “ludilu sudnjeg dana” pre završetka mandata, preneo je Čajna dejli.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime