EPA

Kina savetuje NATO da razmisli o svojim akcijama u ukrajinskom sukobu i da preduzme korake za rešavanje problema, navodi se u saopštenju kineske misije pri EU.

„Savetujemo NATO da pažljivo sasluša pravedne ocene međunarodne zajednice, duboko razmisli o svojim postupcima (u ukrajinskom sukobu) i preduzme stvarne akcije za ublažavanje situacije i rešavanje problema, umesto da krivicu prebacuje na druge“, rekli su u misiji.

U saopštenju se takođe navodi da je deklaracija sa samita NATO u Vašingtonu “prepuna hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike”, a sadržaj, vezan za Kinu, pun je provokacija, laži, podstrekavanja i kleveta.

Napominje se da ukrajinska kriza i dalje traje, a međunarodna zajednica jasno vidi ko doliva ulje na vatru i koristi priliku u potrazi za ličnom koristi.

„Kina zauzima iskren i otvoren stav o ukrajinskom pitanju, a to je da promoviše mir, pregovore i političko rešenje, što je široko priznato i visoko cenjeno od strane međunarodne zajednice“, istakla je kineska misija.

U završnoj deklaraciji samita NATO održanog u SAD navodi se da članice Alijanse pozivaju Kinu da se uključi u dijalog radi smanjenja strateških rizika i da su otvoreni za saradnju sa Pekingom. Istovremeno, Kina, prema rečima zemalja članica NATO, nastavlja da stvara sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti.

U dokumentu NATO se navodi da „Narodna Republika Kina sada igra odlučujuću ulogu u ratu Rusije protiv Ukrajine kroz takozvano ‘partnerstvo bez granica’, pružajući široku podršku ruskom vojno-industrijskom kompleksu“.

4 COMMENTS

  1. Kina – imate sa Tajvanom , Filipinima, Juznom Korejom, i svim ostalim okolnim zemljama problema…manite se vi Ukrajine, jer je vec svima poznato da uvek izaberete samo sebe, kako u biznisu tako i u ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here