EPA

Sjedinjene države, u razvijanju odnosa sa azijskim zemljama, moraju da napuste mentalitet hladnog rata, i da ne potkopavaju mir u regionu.

Ranije je Vašington post objavio da se očekuje da predsednik SAD Džo Bajden potpiše sveobuhvatan bilateralni sporazum o strateškom partnerstvu tokom posete Vijetnamu. Za Vijetnam, bliži odnosi sa Sjedinjenim Državama služe kao protivteža uticaju Kine, primećuje list.

– Smatramo da bi SAD, u razvijanju odnosa sa azijskim zemljama, trebalo da napuste mentalitet “nulte sume” hladnog rata, da se pridržavaju osnovnih normi međunarodnih odnosa, da ne ciljaju treće strane, i da ne podrivaju regionalni mir, stabilnost, razvoj i prosperitet – rekao je diplomata.

Prethodno je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer izvestila da će Bajden 10. septembra otputovati u Hanoj, gde namerava da održi sastanke sa predstavnicima vijetnamskog rukovodstva.

Bajden očekuje da će sa vijetnamskim rukovodstvom razgovarati o načinima promovisanja razvoja privrede te azijske zemlje sa pogledom na napredne tehnologije i inovacije, širenje kulturnih veza i zajedničku borbu protiv klimatskih promena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here