Youtube/WION

Specijalni izaslanik Pekinga Li Hui istakao je nakon posete Kijevu da ne postoji univerzalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui boravio je u Kijevu u utorak i sredu, gde je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

“Kina je voljna da podstiče međunarodnu zajednicu da pronađe najveći zajednički imenitelj za rešavanje ukrajinske krize i uloži napore da se zaustave borbe, uspostavi prekid vatre i obnovi mir što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i da će „Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini na svoj način” kao i da će pružati pomoć ovoj zemlji “u okviru svojih mogućnosti“.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je juče Liju da Kijev ne bi prihvatio mirovne predloge za okončanje rata sa Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

Li, bivši kineski ambasador u Moskvi, posetiće i Poljsku, Francusku, Nemačku i na kraju Rusiju tokom svog putovanja.

On je najviši kineski zvaničnik koji je posetio Ukrajinu otkako je Rusija napala ovu zemlju u februaru 2022.

Tokom Lijeve posete Kijevu, razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, a obe strane su se složile da rade na održavanju međusobnog uvažavanja i da nastave dalje uz obostrano korisnu saradnju, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Peking i Kijev su saglasni da je nedavni telefonski razgovor predsednika Si Đinpinga i Zelenskog ukazao na pravac razvoja odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here