EPA

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet.

On je kazao da je jedina “zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak”.

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne “razdvajanju”, prenosi Skaj njuz.

– Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju – rekao je on.

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao:

– Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu – rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita Grupe sedam zemalja održanog u Japanu.

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže “konstruktivne i stabilne odnose” sa Pekingom.

“Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

4 COMMENTS

  1. Izazov za čiji prosperitet? Vaš? Što? Neće više da budu engleska kolonija? Nečuveno! Kako su se samo izbezobrazile te bivše kolonije širom sveta!

  2. Bliža istorija je pokazala da su SAD najveća pretnja za globalnu bezbednost i odgovorne za više od 90 odsto ratova u svetu.takođe su jedine koristile atomsko oružje(japan) i hemijsko biološko oružje(vijetnam).koriste i međunarodnim konvencijama zabranjene kasetne bombe kao i municiju sa osiromašenim uranijumom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here