Kina: Prestaje luksuz, počinje votka

0

Kinezi mnogo vole da piju, a kad nema francuskog konjaka dobra je i votka
 

U Kini traje borba protiv "rasipanja" i raskošnog života kineskih činovnika, koja je, u okviru antikorupcione kampanje, "udarila" i na luskuznu robu. Na gubitke se žale proizvođači skupih satova, brendirane odeće, skupih automobila. I lokalni proizvođači alkohola morali su da "zategnu kaiševe".

 

Posle zabrane skupih napitaka na zvaničnim banketima i prijemima, prodaja popularnog i skupog "Motaja" (100 američkih dolara po flaši!) pala je za deset odsto. Tokom kineske borbe protiv raskoši postradali su i svetski proizvođači elitnog alkohola. Francuski proizvođač konjaka "Remi Martin" i ruma "Mont Gaj" objavio je pad prodaje u Kini za 30 miliona dolara u roku od šest meseci!

 

Sve to, ipak, ne znači da su Kinezi počeli manje da piju. Jednostavno menja se struktura potrošnje alkoholnih napitaka. Ova situacija otvara dobre mogućnosti za rusku votku na kineskom tržištu, smatraju eksperti i napominju da je kinesko tržište jedno od najperspektivnijih za prodaju jakog alkohola.

 

To je jedan od malobrojnih regiona gde se nastavlja rast broja stanovnika. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 50 odsto potrošača u Kini daje prednost jakom alkoholu.

 

Od 2008. godine, kada je izbila svetska ekonomska kriza, potrošnja alkohola "premijum klase" smanjena je u svim zemljama, sem u Kini. Kinezi su se bogatili, i prateći zapadnu modu, birali svetske čuvene napitke. Kriza je počela uvođenjem antikorupcione kampanje, pa je povećana potrošnja lokalnog i jeftinog alkohola. Čak i ako ruska votka zauzme svega jedan odsto kineskog tržišta – to će predstavljati veliku zaradu, uzimajući u obzir njegovu veličinu, zaključuju ruski eksperti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here