pixabay.com

Kina je danas upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja.

Na taj način Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Kinom.

“Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja”, rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri grupe G7 – SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Japana – žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu da bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu “Pojas i put”.

Kako je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana “Izgradimo bolji svet” (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

1 COMMENT

  1. Pranje para, g7 je mafijaška tvorevina. Što lepše spolja izgleda, to je trulije iznutra. Kina i Rusija dolaze. U svakom slučaju treba poštovati zapadnu kulturu, ali ovi nemaju blage veze sa kulturom i narodima. Ovi predstavljaju kompanije koje eksploatišu ceo svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here