Tanjug/AP

Kina je saopštila da se “protivi i osuđuje” nasilje nad civilima Palestincima i civilima u Izraelu.

“Kina je veoma zabrinuta zbog nedavne eskalacije sukoba između Palestinaca i Izraela”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i dodao da je zvanični Peking “duboko ožalošćen zbog civilnih žrtava sukoba i protivi se i osuđuje akcije koje štete civilima”, prenosi Tajms of Izrael.

Saopštenje iz Pekinga dolazi nakon što je lider većine u američkom Senatu Čak Šamer rekao kineskom ministru spoljnih poslova da je veoma razočaran prethodnom izjavom Pekinga o nedavnom napadu Hamasa, jer, kako je naveo, nije pokazala nikakvu simpatiju ili podršku Izraelu.

“Pozivam vas i kineski narod da stanete uz izraelski narod i osudite ove kukavičke i okrutne napade”, rekao je kineskom ministru spoljnih poslova Šamer, koji predvodi delegaciju šest senatora u poseti Kini.

U jučerašnjem saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova pozivaju se obe strane da budu uzdržane i odmah prekinu neprijateljstva.

U apelu zvaničnog Pekinga se kaže i da je uspostavljanje nezavisne države Palestine osnovni način da problem na Bliskom istoku bude rešen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here