EPA/Justin Lane

SAD predstavljaju najveću nuklearnu pretnju na svetu i pribegavaju svim sredstvima kako bi održale svoju hegemoniju, izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćian.

– Odgovarajuće američke izjave nisu ništa drugo do ponavljanje stare pesme, naduvavanje takozvane “kineske nuklearne pretnje”. Oni traže izgovor za povećavanje sopstvenih nuklearnih snaga. Kina se tome oštro protivi – rekao je portparol.

On je naglasio da „zapravo, SAD predstavljaju najveću nuklearnu pretnju na svetu“.

Kineski diplomata je podsetio da SAD imaju najsavršenije nuklearno oružje na svetu, sprovode agresivnu politiku nuklearnog obuzdavanja, koja predviđa da prvi upotrebe nuklearno oružje, i nastavljaju da ulažu ogromna sredstva u unapređenje minijaturizacije nuklearnog oružja za upotrebu u realnim borbenim dejstvima.

Vu Ćian je naveo da SAD, pod izgovorom jačanja „proširenog nuklearnog obuzdavanja“, šire nuklearne rizike na Azijsko-pacifički region i čine sve moguće da održe svoju nuklearnu hegemoniju.

Ranije je načelnik strateške komande Pentagona Entoni Koton izjavio da su Amerikanci zabrinuti za sve vojne nuklearne porizvode Kine, budući da ona ima mogućnost da se osloni na višegodišnje iskustvo SAD i Rusije. Prema njegovim rečima, Kina je u stanju da stvori većinu sistema koje razvijaju ili modernizuju obe velike nuklearne sile.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here