pixabay.com

Kina planira da u narednoj nedelji pošalje bespilotnu letelicu na Mesec kako bi sakupila i na Zemlju dopremila uzorke tla.

Reč je o prvom pokušaju prikupljanja uzoraka Zemljinog prirodnog satelita od sedamdesetih godina.

Sonda Chang’e-5, nazvana po drevnoj kineskoj boginji Meseca, nastojaće da prikupi materijal koji naučnicima može pomoći da shvate više o poreklu i nastanku Meseca. Misija stavlja na test sposobnost Kine da daljinski uzima uzorke iz svemira, pre složenijih misija, javlja Rojters.

Ako bude uspešna, misija će učiniti Kinu tek trećom zemljom koja je uzela uzorke tla Zemljinog prirodnog satelita, sledeći Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez koje su to učinile pre više decenija.

Otkako se letelica Sovjetskog Saveza Lunu 2 srušila na površinu Meseca 1959. godine, prvi objekat koji je napravio čovek i koji je stigao do drugog nebeskog tela, nekolicina drugih zemalja, uključujući Japan i Indiju, pokrenule su lunarne misije.

U programu Apolo, kojim je čovek prvi put otišao na Mesec, Sjedinjene Američke Države poslale su 12 astronauta tokom šest letova od 1969. do 1972. Godine. Na Zemlju je tada doneto 382 kilograma stena i tla.

Sovjetski Savez je tokom sedamdesetih godina u tri uspešne robotske misije takođe dopremio uzorke. Poslednja misija, Luna 24, obezbedila je 170,1 gram uzoraka, 1976. godine, iz bazaltne površine tzv. Mora kriza (Mare Crisium).

Kineska sonda, koja treba da bude lansirana narednih dana, pokušaće da sakupi dva kilograma materijala u do sada neposećenom području u ogromnoj ravnici poznatoj kao Okean oluja (Ocean of Storms).

„Zona na Mesecu sa koje su misije Apolo i Luna uzimale uzorke, iako je bila presudna za naše razumevanje, područje je koje obuhvata daleko manje od polovine Mesečeve površine“, rekao je Džejms Hed, naučnik Univerziteta Braun.

Prema njegovim rečima, naknadni podaci iz orbitalnih misija u kojima su korišćene metode daljinskog otkrivanja, pokazali su širu raznolikost vrsta stena, minerala i starosti nego što je predstavljeno u kolekcijama uzoraka misija Apolo i Luna.

„Naučnici koji istražuju Mesec zalažu se za robotske misije za uzimanje uzoraka iz mnogih različitih kritičnih područja kako bi se rasvetlila brojna pitanja preostalih iz ranijih istraživanja“, rekao je Hed.

Kineska misija upravo je takva – sonda će po stizanju u orbitu Meseca dva vozila poslati ka površini. Jedno vozilo je zaduženo za bušenje i prikupljanje materijala, dok će drugo uzleteti ka sondi noseći prikupljene uzorke tla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here