EPA/Mauritz Antin
Foto: Ilustracija

Kineska telekomunikaciona kompanija Huavej predstavila je danas svoj operativni sistem za smartfone, koji, kako je saopšteno, može da zameni Guglov android.

Operativni sistem pod nazivom „HongmengOS“, na engleskom poznatiji kao „HarmonyOS2“, može se koristiti na različitim uređajima, od smartfona do pametnih zvučnika čak i senzora, izjavio je izvršni direktor sektora za potrošačke uređaje Ričard Ju na konferenciji za softverske programere u kineskom gradu Dunguanu.

– Kompanija Huavej tehnolodžiz želi da nastavi da koristi android. Međutim, ako ga ne možemo koristiti u budućnosti, odmah možemo preći na HarmonyOS – rekao je Ju, i dodao da bi to moglo biti učinjeno za samo dva dana ako bude bilo potrebe, prenosi CNBC.

Ju je dodao i da će prvi smartfon koji će koristiti „HarmonyOS“ biti lansiran u subotu pod Huavejovim brendom „Honor“, izvestila je agencija AP.

„HarmonyOS“ će se najpre koristiti na „proizvodima sa pametnim ekranom“, kao što su televizori, a tokom naredne tri godine i u drugim uređajima, uključujući nosive uređaje.

Iz Huaveja navode i da će OS najpre biti lansiran u Kini i da je u planu njegova ekspanzija na globalnom nivou.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime