pixabay.com
Velika Britanija

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da “ne igraju onako kako sviraju SAD” i obećao “teške posledice” ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Govoreći u utorak na konferenciji za novinare u Londonu, kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Njegov komentar usledio je nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi započela kontroverznu posetu Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

Pelosi je izjavila da je cilj njene poseta bio da pokaže solidarnost sa Tajvanom, iako je zvanični Peking povodom njene posete uputio niz upozorenja i pretnji.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Narodnooslobodilačka armija Kine stavljena u stanje “visoke pripravnosti”.

Iz Pekinga je najavljen i niz ciljanih vojnih operacija, uključujući raketne testove u vodama istočno od Tajvana i četvorodnevne pomorske manevre oko ostrva odmah nakon što Pelosijeva otputuje.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang je upozorio da će mešanje u unutrašnje stvari Kine neizbežno dovesti do teških posledica u odnosima Kine i Velike Britanije.

– Pozivamo britansku stranu da se pridržava zajedničkog saopštenja… da ne potcenjuje ekstremnu osetljivost pitanja Tajvana i da ne sledi korake SAD. Kao što rekoh, oni koji se igraju vatrom mogu da izgore – poručio je ambasador Dženg Zeguang.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here