Kineske kožne rukavice napravljene od pseće kože

0

Fotomontaža Vestionline/ Foto: Fonet/AP i asiatic-trading.com
Od mekanog žuće ukusno meso i topla koža i krzno koje prodaju kao jagnjeće
 

Da bi se pas ubio nekada je potrebno i više puta ga udariti, što znači da izdiše u strašnim mukama. Istražitelj udruženja PETA, koji je prikupljao materijal za izveštaj, kaže da je video radnike i kako gule kožu sa živih pasa.

Udruženje je za godinu dana istraživanja posetilo tri klanice i farme u centralnoj. Jedan od radnika rekao je istražiteljima da se u njihovoj klanici na smrt premlati i odere 100 do 200 pasa dnevno.

Iako je već opšte poznato da se u Kini psi ubijaju i njihovo mese prodaje restoranima kao delikates, ovo je prvi put da je proizvodnja pseće kože zabeležena kamerama. U jezivoj reportaži koju je objavila PETA u pozadini se njišu psi obešeni na metalnim kukama.

– Mnogo preprdavaca uvozi jeftinu kožu iz Kine, ko može da zna da li su te kožne rukavice ili torba napravljeni od pseće kože? – pitala je osnivačica PETA Ingrid Njukrik.

– PETA poziva kupce širom sveta da zapamte teror koji psi i druge životinje proživljavaju – dodala je ona.

Agencije Rojters koja je posetila kineske fabrike potvrdila je da se od pseće kože izrađuju modni dodaci – radnici opranu kožu razvlače, a potom je suše na suncu.

– Postoje restorani u kojima je na menijima pseće meso, a postoje i ljudi koje to meso jedu. Postoji osoba koja na takvim mestima skuplja pseću kožu, i to je rašireno po celoj zemlji – rekao je jedan proizvođač.

Kinesko udruženje za proizvodnju kože odbilo je da da intervju govoreći da nemaju nikakvih saznanja o tome da se pseća koža koristi u proizvodnji kože. Odgovor je odbio da pruži i lokalni ministar poljoprivrede.

Pseća koža je lošijeg kvaliteta od ovčje ili kravlje, ali je mnogo jeftinija za izradu.

– Fabrike koje je PETA posetila proizvode kožu za izvoz – rekao je Halej Čeng, jedna od predstavnica organizacije.

– Jedan vlasnik ispričao je da pseću kožu prodaju kao jagnjeću – dodala je ona i objasnila da je zbog manjka transparentnosti teško proceniti koliki je procenat pseće kože u prodaji u odnosu na ostalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here