pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija popravlja telekomunikacioni kabl u Baltičkom moru nakon prekida prošlog meseca, koji bi takođe mogao biti povezan s drugim nedavnim slučajevima oštećenja podmorske infrastrukture u regionu, saopštilo je danas finsko Ministarstvo ekonomije.

Navedeno je i da je rusko državno preduzeće Rostelekom prvi put prijavilo prekid telekomunikacionog kabla finskim vlastima 12. oktobra, četiri dana nakon što je otkriveno oštećenje gasovoda i druga dva kabla, preneo je Rojters.

Kabl “Baltika”, dug 1.000 kilometara, pripada državnom predzeću Rostelekom i vodi od regiona Sankt Peterburga do ruske eksklave Kalinjingrad na južnom Baltičkom moru.

Prošlog meseca kostatovano je oštećenje gasovoda “Baltikkonektor” koji povezuje Finsku i Estoniju, kao i dva druga telekomunikaciona kabla, koja spajaju Estoniju sa Finskom i Švedskom.

Finska policija veruje da je štetu na gasovodu prouzrokovao kineski brod, koji je vukao sidro duž morskog dna, ali nije zaključila da li je to bio nesrećan slučaj ili nameran čin.

Obalska straža te zemlje saopštila je da je prekid rada u Rusiji možda povezan sa prethodno prijavljenom štetom.

Finska granična straža saopštila je u ponedeljak da nadgleda ruski spasilački brod “Spasatel Karev”, koji je obavljao popravke kabla Baltika u ekonomskoj zoni Finske.

U septembru 2022. godine, gasovodi “Severni tok”, koji povezuju Nemačku i Rusiju u Baltičkom moru, oštećeni su eksplozijama za koje su vlasti navele da su namerni akti sabotaže, iako se nisu složili ko je odgovoran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here