Youtube
Kineska vojska

SAD bi trebalo da budu oprezne na rečima i u postupcima, izjavio je šef Zajedničkog štaba Centralnog vojnog saveta (CVS) Kine general Liu Ženli na video-konferenciji sa predsednikom Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD generalom Čarlsom Braunom.

– Amerikanci bi trebalo da uvažavaju suverenitet, pomorska prava i interese Kine u Južnom kineskom moru, da budu oprezne na rečima i u postupcima, preduzimaju stvarne akcije za održavanje mira i stabilnosti u regionu i u odnosima Kine i SAD u celini – rekao je on, a njegove reči prenosi Ministarstvo odbrane Kine.

Kako je general podsetio, pitanje Tajvana je čisto unutrašnje pitanje Kine što isključuje bilo koju vrstu mešanja. Napomenuo je da je ključ razvoja zdravih, stabilnih, čvrstih odnosa između kineske i američke vojske, da Vašington pravilno shvata Peking.

– Važan uslov je da Amerika zaista uvažava korenite interese i glavne brige Kine, fokusira se na promociju praktične saradnje i jačanje međusobnog razumevanja – zaključio je kineski general.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su se pogoršali još tokom mandata Donalda Trampa, koji je započeo „trgovinski rat“ sa Kinom, a dolaskom Džozefa Bajdena se situacija još više pogoršala.

Naredno pogoršanje odnosa SAD i Kine se dogodilo u avgustu 2022. godine nakon posete Nensi Pelosi Tajvanu, koja je tada bila predsednik Predstavničkog doma SAD. Kina, koja je ostrvo smatrala jednom od svojih provincija, osudila je njenu posetu, videvši u tome podršku separatizmu u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here