EPA-EFE

Kina je zabeležila pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabeleženo osam.

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog talasa zaraze Covidom-19 i dalje velika. Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u severoistočnom kineskom gradu Jilinu.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom delu Kine sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Lokalni prenos zaraze u Jilinu desio se u delu grada koji su kineski funkcioneri označili visokorizičnim područjem za Covid-19, pa su uvedene pojačane mere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tokom dana da izlazi napolje i obavlja potrebno snabdevanje.

Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svako ko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u poslednjih 48 sati.

Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja se graniči sa Severnom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u sredu suspendovala putničke vozove. Istovremeno je utvrđeno 12 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti.

Preti drugi talas zaraze

Zdravstveni savetnik kineske vlade Žong Nanšan kazao je za CNN da je opasnost od drugog talasa zaraze koronavirusom i dalje velika.

– Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osetljiva na moguću zarazu Covidom-19 zbog nedostatka imuniteta. Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama – upozorio je Žong.

On je kazao i kako su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključne detalje o obimu početne zaraze. Rekao je kako je 18. januara posetio Vuhan i kako su mu tada lekari i bivši studenti govorili kako je situacija gora nego što se prikazuje.

Posumnjao je da mu vlasti u Vuhanu ne govore istinu jer je službeni broj novoobolelih u tom gradu iznosio 41 čak deset dana zaredom.

– Nisam verovao u te brojke i tražio sam da bi daju stvarne brojeve – rekao je Nanšan.

Iako priznaje da je Vuhan na početku prikrivao prave brojeve, Nanšan odbacuje da se prikrivanje nastavilo i nakon što su centralne kineske vlasti preuzele stvar u svoje ruke.

– Od 23. januara svi su podaci bili verodostojni – kazao je on.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je virus stvoren u laboratoriji. Rekao je da je o tome više puta pitao Ši Žengli, vodeću virusološkinju sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja mu je kazala da s opremom koju trenutno imaju i stručnjacima na raspolaganju nisu mogli stvoriti virus.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime