commons.wikimedia/Mike1979 Russia
Ruska Baltička flota

U slučaju vojnog konflikta između NATO-a i Rusije na Baltiku, Alijansa bi mogla da osvoji Kalinjingradsku oblast, ne za dve nedelje, već za nekoliko dana, piše portal „Istdej“.

„Kalinjingrad je malo mesto, samo 15.000 kvadratnih kilometara i 500 kilometara od ruske granice“, navodi kineski portal.

Kako piše „Istdej“, kao odgovor na ove akcije, Moskva bi u narednih pet dana mogla da izvede napad na pet ili osam prestonica evropskih država, što bi konflikt automatski transformisalo iz regionalnog u globalni.

Ranije je naučni saradnik američkog Fondacije „Džejmstaun“ Ričard Hučer napisao u svom izveštaju da vojna agresija Rusije protiv baltičkih država može je „koštati“ Kalinjingradske oblasti. Pritom, Hučer nije naveo konkretan razlog šta bi moglo da izazove konflikt i promovisao teoriju da Moskva navodno ima planove za taj region.

Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov uporedio je referat naučnog saradnika Fondacije „Džejmstaun“ sa tabloidnom fikcijom.

4 COMMENTS

  1. Каљининград је најмање шта Русија мора да задржи због мира и контроле нео нацистичких активности на северу Европе одакле се, задњих деценија, фашистички сигнали шаљу по целом свету. У том циљу Руси би морали да преузму и стратешко острво Готланд у Балтичком мору. Пре “аријевске” експанзије по Европи Готланд је, до средњег века, био насељен Словенима.
    https://www.youtube.com/watch?v=Fb3_GN1-PBA

  2. Veliko pitanje je da li U ovakvom slucaju moze da se povede recimo neki ograniceni sukob sa kontrolisanim posledicama najvise po EU. Ja bi pre rekao da ce odgovor Rusije da bude veoma silovit i razoran i to toliko da ljudi jednostavno ne shvataju u cemu se mogu naci za veoma kratko vreme. Stara poslovica sto se Rusije tice je ne budi medveda ostavi ga da drema jer ako se razbudi nece ostati niko i nista iza njega. Rusija nije vise ono sto je bila a zapad nikako ne shvata da se sve promenilo sem mozda neke manjine , Ruska snaga je narasla i njena dominacija (vojna) je vrlo lako dokaziva dok se zapad prepustio nekim drugim vrednostima pa je ispolitizovo i svoje vojne potencijale nekim svojim politickim ubedjenjima i politickim korektnostima i dobio totalno inferiornu vosku koja ce jos malo biti toliko nesposobna i da samo funkcionise kao celina a kamo li da se bori i to protiv Rusa. Na EU je da razmislja o tome sta joj se vise isplati ako je ostao jos neki malo pametniji politicar znace kako da se ponasa ali sve je vise ludaka u parlametu EU.

  3. Oni obavesteni dobro znaju da Rusi samo cekaju priliku i razlog, ali oni zaludjeni i dalje mastaju. Na kraju ce se moci zahvaliti Vatikanu za svoju propast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here