EPA-EFE/WU HONG
Razarač kineske mornarice Tipa 055

Četiri broda kineske mornarice nedavno su primećena u vodama u blizini Aleutskih ostrva na Aljasci, navodi se u saopštenju američke obalske straže.

Operativna grupa Mornarice Narodnooslobodilačke vojske, koju su činili krstarica sa vođenim projektilima, razarač sa vođenim projektilima, plovilo opšte obaveštajne službe i pomoćno plovilo, vodila je vojne i nadzorne operacije u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu.

Kineski brodovi su ušli u isključivu ekonomsku zonu SAD, ali su ostali u međunarodnim vodama. Brodovi su bili u zoni od 29. avgusta do 1. septembra, rekao je u ponedeljak uveče zvaničnik obalske straže za „Biznis insajder“.

Najbliže američkoj teritoriji bili su kad su plovili u krugu od 30 kilometara od jednog od Aleutskih ostrva. (Teritorijalne vode se prostiru oko 20 kilometara od obale, a isključiva ekonomska zona se proteže na oko 370 kilometara.)

Četiri kineska ratna broda bili su nadgledani od strane američkih rezača obalske straže „Bertholf“ i „Kimbal“ i vidljivi su na slikama obalske straže. Posada „Bertholfa“ uspostavila je radio vezu sa kineskim brodovima, a služba je rekla da su sve interakcije bile u skladu sa međunarodnim standardima.

– Sigurnost u Beringovom moru i na Arktiku je pitanje nacionalne bezbednosti – rekao je u saopštenju komandant pacifičkog područja obalske straže viceadmiral Majkl Mekalister dodajući da je „američka obalska straža stalno prisutna u ovom važnom regionu radi zaštite američkih interesa i ekonomskog prosperiteta SAD“.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, kineski državni tabloid „Global tajms“ citirao je kineske analitičare koji kažu da se ta aktivnost može posmatrati kao „protivmera protiv američkih vojnih provokacija na pragu Kine u ime slobode plovidbe“.

Prošle nedelje je američki nosač aviona „Karl Vilson“ sa lovcima F-35C uplovio u Južnokinesko more. Razarač „Benfold“ plovio je kod spornih teritorija na koje Kina polaže pravo, prenosi „Biznis insajder“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here