pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kineske oružane snage u visokoj su pripravnosti kako bi zaustavile bilo kakve provokacije nakon prolaska krstarica američke mornarice kroz Tajvanski moreuz, izjavio je danas portparol borbene komande Narodnooslobodilačke vojske (PLA) Kine za istočnu zonu Ši Ji.

“Krstarice američke mornarice ”Čanselorsvil” i ”Antietam” prošle su kroz Tajvanski moreuz 28. avgusta, izazivajući pažnju svih. Istočna zona borbene komande Narodnooslobodilačke armije Kine ispratila je američke krstarice i u potpunosti je kontrolisala njihove aktivnosti. Jedinice komande su u stanju povećane borbene gotovosti, kako bi blagovremeno sprečile bilo kakve provokacije”, navodi se u saopštenju kineskog portparola, prenela je agencija RIA Novosti.

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu, rekli su ranije danas za Rojters tri američka neimenovana zvaničnika, što je prva takva operacija od početka pojačanih tenzija sa Kinom zbog posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su u subotu za britansku agenciju da krstarice američke mornarice “Čanselorsvil” (Chancellorsville) i “Antietam” izvode operaciju, za koju je obično potrebno između osam i 12 sati, a pomno ih je pratila kineska vojska.

Poslednjih godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih nacija kao što su Velika Britanija i Kanada, rutinski su plovili kroz moreuz, izazivajući time nezadovoljstvo Pekinga.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, čemu se protivi vlada u Tajpeju, pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva nakon posete Pelosi početkom avgusta, podseća Rojters.

Potom je Tajvan je posetilo pet američkih kongresmena, a 26. avgusta i američka senatorka Marša Blekburn sletela je u Tajpej.

SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali imaju zakon koji ih obavezuje da obezbede sredstva za odbranu ostrvu.

1 COMMENT

  1. Uskoro će ljudi pohrliti ka vojnim i političkim institucijama koje smatraju moćnim poput stena i planinskih gora, i tražiti da ‘padnu na njih’ da ih zaštite od Božjeg i Hristovog pravednog gneva koji će izliti na ovaj izopačeni ratoborni svet koji sve više podseća na uskomešalo more koje izbacuje svu svoju prljavštinu i mulj. Tada će ove junačke vojničine i političari pobeći u mišje rupe. Ali u grob da legnu, na mesec da se popnu, u najdublje more da zarone, Božja ruka će ih i odatle izvući (Otkr. 6:16; Isaija 57:20; Amos 9:2,3).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here