V. Sekulić
Drina

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, potpisala je sa kineskim partnerima ugovor o izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Ulaganja bi trebalo da počnu sledeće godine u prvom kvartalu, a investicija sa ostalim projektima, osim energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona konvertibilnih maraka (86,9 miliona evra). Teme sastanaka biće i projekti mimo energetike i mogućnosti da se u Ugljeviku izgradi cementara koja bi zapošljavala 300 radnika, kao i posebna fabrika cevi u Foči sa 40 zaposlenih, piše Sputnjik.
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će delegacija Srpske imati priliku da razgovara sa zvaničnicima Kine i predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Srpsku. On je naveo da su kineski partneri zainteresovani za ulaganja u oblast energetike, ali i druge oblasti industrije.
– Očekujem da kroz ovu posetu u narednih nekoliko godina ostvarimo investiciju u vrednosti od 150 do 170 miliona evra – istakao je Đokić.
Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering zainteresovana je za gradnju tri velike hidroelektrane – Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu gornje Drine.
Kineski partneri su zainteresovani i za izgradnju četiri mini-hidroelektrane.

2 KOMENTARA

  1. – Kinezi grade… :))
    – A gde su nase hidro-gradjevinske firme !? U SFRJ smo sami sve izgradili, po „belom svetu“ takodje, a ovde grade Austrijanci, Nemci, Kinezi, Turci …
    – Bruka smo od drzave i dalje…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime