Kinezi “oduvali” Amere u špijunaži

0

Članovi Komisije za pregled ekonomskih i bezbednosnih pitanja između SAD i Kine naveli su da kineski špijuni postaju sve sofisticiraniji i uporniji, apelujući na Kongres SAD-a da omogući kvalitetniju zaštitu protiv špijunskih napada iz najmnogoljudnije zemlje sveta.

 

 

Nedavni susret predsednika SAD-a Baraka Obame i kineskog premijera Vena Đijabaa

 

Izveštaj Komisije je objavljen iste nedelje kad je predsednik SAD-a Barak Obama prvi put po preuzimanju dužnosti "najmoćnijeg čoveka sveta" posetio Kinu. Uzgred, portparol kineske ambasade u Vašingtonu odlučno pobija optužbe upućene na račun kineskih špijuna, navodeći da su one bez osnova.

 

"Kina menja način špijuniranja kakav nam je do sada bio poznat", rekla je Karolina Bertolomju, predsednica Komisije za pregled ekonomskih i bezbednosnih pitanja između SAD i Kine.

 

Pukovnik Geri Mekalum, jedan od viših oficira u Komisiji, istakao je da je američko ministarstvo odbrane otkrilo 56.640 zlonamernih pokušaja upada u kompjuterski sistem ministarstva tokom 2008. godine, što je za 20 odsto više nego godinu dana ranije. To nije najgore, jer se očekuje da tokom 2009. broj internet nasrtaja bude veći za 60 odsto!

 

"Nisu svi ovi kompjuterski napadi došli iz Kine, ali ogromna količina dokaza jasno ukazuje ulogu kineske države u ovim aktivnostima", piše, između ostalog, u izveštaju pomenute Komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here