pixabay.com

Kina je danas izrazila žaljenje što je njen balon koji leti iznad SAD namenjen za civilne meteorološke i druge naučne svrhe zalutao u američki vazdušni prostor nakon odstupanja od planiranog kursa.

Kineski balon za nadgledanje na velikim visinama koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD ušao je u američki vazdušni prostor zbog više sile, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđujući da je balon iz Kine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će nastaviti da održava komunikaciju sa SAD da bi se adekvatno rešila neočekivana situacija izazvana, kako se navodi, višom silom, preneo je Rojters.

Peking je na taj način demantovao navode Vašingtona da je balon snimljen iznad američke države Montane, na zapadu SAD, bio špijunski.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning Kina izjavila je ranije danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost.

– Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo – rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, prenosi AP.

Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.

Kako je rekla, nema informacije o tome da li će planirana poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu biti odložena.

Pentagon je ranije saopštio da kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad SAD.

Borbeni avioni su mobilisani, ali su vojni lideri savetovali američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne obara balon zbog toga što bi, kako su rekli, ostaci mogli da predstavljaju pretnju po bezbednost.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da će trenutna putanja leta preneti balon preko velikog broja osetljivih lokacija, ali nije naveo detalje.

Kanadsko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je otkriven “balon za nadzor na velikoj visini”, bez navođenja drugih detalja.

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da veruju da je sumnjivi “balon za nadzor” primećen kako leti iznad savezne države Montana i da sumnjaju da pripada Kini.

Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici, prenosi Tanjug.

Visoki zvaničnik odbrane koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je vlada pripremila borbene avione, uključujući F-22, za slučaj da Bela kuća naredi da se objekat obori, kao i da je predsednik SAD Džozef Bajden upoznat sa situacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here