youtube/RTB Bor
RTB Bor (Foto: Arhiva)

Kineski „Ziđin“ investiraće ove godine 800 miliona dolara u proširenje kapaciteta u RTB Bor, ali i u razvoj novog rudnika bakra i zlata „Čukaru peki“.

Kako pišu „Novosti“, „Ziđin“ će ove godine započeti proširenje površinskih kopova „Veliki Krivelj“ i „Majdanpek“ i ući će u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata „Cerovo 2“. Pored toga, u podzemnom rudniku „Jama“ počeće pripreme za aktiviranje ležišta „Borska reka“, čija se „kapa“ nalazi na dubini od 450 metara.

Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje, kao i izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, nove elektrolize.

Najteži zadatak za Kineze, kako se navodi, biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika „Čukaru peki“, gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata.

Ovaj rudnik će, kako se očekuje, postati potpuno operativan sredinom 2021. godine.

Osim toga, strateški partner RTB-a otkupio je od američke kompanije „Friport“ za blizu 400 miliona dolara prava i na donju zonu tog ležišta, gde su ustanovljen resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 150 tona plemenitog metala, gotovo istovetno koliko je u Boru dobijeno ovih metala za 115 godina rudarenja, preneo je Tanjug.

U saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju „Ziđin“ je započeo izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta „Borska reka“.

Procenjuje se da ovaj lokalitet sadrži rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama, veća od 30 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here