pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kipar odbija da glasa za uvođenje sankcija EU protiv nekih ruskih zvaničnika sa Krima, saopštila su Rojtersu tri diplomatska izvora iz EU.

Kipar se nada da će Evropa preduzeti oštrije mere protiv Turske zbog bušenja (traženja nafte i gasa) u teritorijalnim vodama Kipra. EU je pripremila mere za zabranu ulaska i zamrzavanje imovine nekih turskih državljana, povezanih sa radovima u njenim teritorijalnim vodama, ali su za sada odložili donošenje konačne odluke.

„Kiprani očekuju uvođenje sankcija Turskoj zbog bušenja (u vodama Kipra) i razočarani su njihovim odlaganjem. Zato su se umešali (blokiraju) u sankcije oko Krima“, rekao je jedan neimenovani diplomata.

Za uvođenje sankcija protiv građana Rusije potrebna je jednoglasna podrška svih 28 članica EU. Kako je saopštio evropski diplomata, u EU su iznenađeni odlukom Kipra, jer poslednjih meseci uživa podršku evropskih partnera po pitanju Turske.

Predstavnik Ministarstva inostranih polova Kipra Demitris Samuel je negirao da postoji veza između ova dva pitanja, izjavivši da je Kipru potrebno vreme da pažljivo razmotri nove akcije EU protiv zvaničnih lica Krima.

Savet EU je produžio ekonomske sankciji Rusiji, koje su uvedene još 2015. godine, do 31. jula 2020. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime