Tanjug
Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi

Bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi veruje da postoji povezanost između očekivanja Rusije da parlamentarna delegacija Srbije ne učestvuje na Krimskom forumu u Zagrebu i faktičkog odsustva srpskih predstavnika sa tog skupa u Hrvatskoj koji je inicirala Ukrajina.

– Iz daleka deluje da je Srbija izabrala da se svrsta na stranu Rusije u rusko-ukrajinskom ratu – ocenio je Kirbi za Glas Amerike.

U Zagrebu su se tokom prethodna dva dana okupili predstavnici više od 50 svetskih država i organizacija koji su, između ostalog, razmatrali načine za pomoć Ukrajini. Među svetskim zvaničnicima bila je i predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Hrvatski zvaničnici i organizatori skupa tvrde da je srpskim predstavnicima upućen poziv za učešće. Međutim, za sada izostaje zvanično obrazloženje u Beogradu da li je poziv za forum stigao i koji bi bili mogući razlozi za odbijanje.

Interesantno je da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić bio učesnik sastanka 16. septembra 2022. na kom je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio očekivanje da delegacija Skupštine Srbije neće učestvovati na samitu Krimske platforme.

Kirbi koji je u Srbiji službovao od 2012. do 2016. godine, rekao je da veruje da Rusi imaju značajan uticaj u važnim institucijama Srbije, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, navodeći da je od 2012. nastupio period značajnog udaljavanja srpske vlade od evropskog puta i veoma očiglednog okretanja prema Rusiji, a posebno Putinu.

– Mnogi će se zapitati da li je Vlada Srbije posvećena evropskom putu. Tvrdi da je okrenuta demokratskoj budućnosti. Ako jeste, čini se da su njena dela u suprotnosti sa rečima – upozorio je Kirbi, podsetivši da je službovao u Beogradu kada je Rusija izvršila nelegalnu agresiju ukrajinskog poluostrva Krim.

– Imajući u vidu protivljenje Srbije nezavisnosti Kosova – deluje da Srbija po dvostrukim aršinima prihvata rusko otimanje teritorije – kazao je Kirbi.

On je naveo da kada bi bio sused Srbije i posmatrao očigledno divljenje Putinu, čoveku koji je dvaput napao suseda – Ukrajinu, jednom drugog komšiju – Gruziju, a nikad nije napustio okupiranu teritoriju bivšeg suseda – Moldaviju, pitao bih se da li bi je to moglo navesti da razmišlja o imitaciji Putinovih poteza, a ne samo da mu izražava divljenje.

12 COMMENTS

  1. Nazalost to je vise nego ocigledno. Pocelo je sa Kostunicom i DSS vlascu, a ubrzalo se upravo od 2012 i dolaska SNS i SPS na vlast. Tragicno za narod Srbije, za buducnost novih narastaja koji ce kao i devedesetih biti na pogresnoj strani istorije.

    • Neznam sta si napisala ,i o kojoj strani istorije pricas, i kakav crni narastaj spominjes???
      Bilo bi bolje da pocnes od pocetka a ne ovako uzduz i popreko!!!

  2. Господине Кирби немојте “из далека” да износите паушалне оцене и изводите погрешне закључке, чиме угрожавате неутрални став Србије. Србија је гласала против анексије дела територије Украјне, јер има окупирану територију од стране НАТО-пакта, пошто је по резолуцији СБ 1244 КиМ територија Србије (то не помињете). Србија није страна у рату и нема потребе да иде на самите анти-руске коалиције. Србија је осетила санкције на својим леђима и принципијелно није за такав вид борбе против било које земље, односно њених грађана. Било би боље да размишљате о стању демократије у САД (у којој бивши председник садашњи режим назива фашистичким) и у ЕУ (у којој се за вође на власти никада нису одржали никакви избори, а политичари на власти у најјачим чланицама изјављују да их није брига шта мисли народ), а да о слободи медија и људским правима Руса у ЕУ и не говорим. Србију оставите на миру да се развија у духу човечности и достојанства.

  3. Srbija da se razvija u duhu covecnosti ???? O kojem ti to bre dostojanstvu bulaznis? O sedenju na dve stolice? O Fasisti i lazovu Trumpu? Pa ti pojma nizgleda nemas da se svake 4 godine odrzavaju slobodni i tajni izbori za Europski parlament…? O kojim ti to politicarima trubis da ih nije briga za narod: Orban? Trump? Ona katolickoklerikalna banda u Poljskoj? Faraoni koji su nezamenljivi : Putin, vec vise od 22 godine kao nezamenljiv, faraon Xi – bozanstvo na zemlji, faraonski Vuckovi mandati, faraon Mile tu u komsiluku, Iransko siitski faraoni,

    • Ko je glasao za Borelja??? ili za Ursulu fon der Lajen ??? – niko, a oni vode izdajničku politiku EU kojom uništavaju standard Evropljana!!! U čije ime??? Ko im je dao ta ovlašćenja??? A kada govorimo o faraonima –
      Merkel je u Nemačkoj vladala 16 godina – i da je sreća da je ostala 22 – ne bi bilo rata !!!

    • Nema razloga da budeš nepristojan kada te neko suoči sa istinom !!!
      PS. Berbok je izjavila da je nije briga šta misli narod.

  4. Skot do skota
    Govore samo zbog svog interesa
    I ništa više
    To je zapad
    Vrlo nepravedan prema Srbiji
    Kao i u svim kriznim vremenima
    Počevši od ratova protiv osmanlija
    Zapad je uvjek bio protiv Srbije
    Ništa se nije promenilo
    🇷🇸☦️☦️☦️🇷🇸

    • Rimsko carstvo je ratovalo protiv naroda na Balkanu i pre Hrista…kada su nas porobili – nisu dugo opstali – raspali su se i Zapadno rimsko carstvo je propalo, a Istočno (Vizantija) postojalo još 1000 godina. Istorija se ponavlja !!!

  5. Из близа изгледа да је НАТО на челу са САД окупирао део српске територије – КОСМЕТ.
    Када ће се НАТО, САД и ЕУ повући, извинити и платити одштету за нанету огромну материјалну штету и неизмеран душевни бол становницима Србије и Црне Горе?

  6. @Zora..@Tragicno za narod Srbije, za buducnost novih narastaja koji ce kao i devedesetih biti na pogresnoj strani istorije
    Ti si na pogrešnoj strani… u Srbiji budi zahvalan za hleb koji jedeš, poštuj srpski rod, a ako ti se ne svidja- putuj igumane. SRBI SU NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE ODUVEK, a evo i sada u ovom armagedonskom času, ne he.bemo živu silu, nikoga se ne plašimo osim Boga; ginemo vekovima kao narod na PRAVOJ STRANI DOBRA i sve nas je manje, niko neće ostati, ali nećemo preći na stranu tame i zla – NIKADA!!!!!!
    Ko nas hlebom, mi njega pekarom, ko nas kamenom, mi njega macolom po tintari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here