Sve manje dostupnih kuća za iznajmljivanje

Cene najma nekretnina u Australiji nastavljaju da rastu na rekordnom nivou. Međutim, to nije slučaj baš u svim glavnim gradovima država i teritorija, jer podstanari u pojedinim sredinama počinju da osećaju olakšanje u poslednje vreme.

Novi podaci do kojih su došli stručnjaci iz kompanije CoreLogic pokazuju da postoje delovi zemlje u kojima su cene zakupa stanova i kuća pale za čak 11 odsto u proteklih godinu dana. Ipak, uprkos ovom pozitivnom pomaku u nekim predgrađima, broj nekretnina koje su pristupačne većini ljudi na nivou cele zemlje je najgora od kada se vodi ova statistika.

Najbolji gradovi za podstanare trenutno su Hobart i Kanbera, gde je u 50 do 80 procenata predgrađa došlo do pada cena zakupa nekretnina. Recimo, oni koji žive u glavnom gradu Tasmanije, sada mogu uštedeti između pet i šest procenata na zakupu stanova i kuća u Sendi beju, Brajtonu, Rozeti i Montrouzu, dok predgrađa Farer i Mekvori predvode listu onih u kojima je zabeležen najveći pad najamnina u Kanberi.

Na nivou šireg regiona Hobarta, kirije su niže u čak 81,8 odsto predgrađa, a ta pojeftinjenja kreću se od 4,2 do 5,6 odsto. Kada je reč o Teritoriji glavnog grada Australije (ACT), ukupno 59,6 odsto naselja beleže pad cena najma.

Rente u Kanberi su u padu

S druge strane, u svim drugim glavnim gradovima australijskih država i teritorija kirije su niže u zanemarljivo malom broju predgrađa – od 0,2 odsto u Sidneju, pa do 2,5 odsto u Darvinu.

Kada je reč o regionalnim delovima Australije, cene iznajmljivanja kuća su najviše pale u regionalnoj Tasmaniji, gde su recimo u Honvilu i Sajnetu plaća otprilike osam odsto manje nego pre godinu dana. Odmah iza je Flinders na poluostrvu Mornington u Viktoriji, nedaleko od Melburna, gde su kirije u poslednjih 12 meseci pojeftinile 6,8 odsto ili prosečno za 72 dolara nedeljno.

U Novom Južnom Velsu situacija je daleko najteža na široj teritoriji Sidneja, gde je došlo do enormnog rasta najamnina, pa se u pojedinim predgrađima sada plaća i po 200 dolara više na nedeljnom nivou nego pre godinu dana. Međutim, kada je reč o regionalnim elovima ove države, iznajmljivači u mestima kao što su Surf bič, Bogoangar i Bejthejven plaćaju i do 80 dolara manje ili 11,5 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, gledano zbirno na nacionalnom nivou, pristupačnost iznajmljivanja je najgora od kada je počelada se vodi evidencija, pokazuje izveštaj kompanije PropTrack o pristupačnosti zakupa  nekretnina. Njihov indeks meri udeo traženih zakupnina u oglasima, spram prihoda domaćinstava koja žive kao podstanari u periodu između jula i decembra 2023.

Domaćinstva sa srednjim prihodom od 110.000 dolara godišnje mogu da priušte samo 39 odsto raspoloživih nekretnina za iznajmljivanje, navodi se u izveštaju. To je najniža stopa pristupačnosti iznajmljivanja u poslednjih 17 godina, a stanje je najteže za one koji žive u Novom Južnom Velsu, Tasmaniji i Kvinslendu.

Kao tipičan prag pristupačnosti računa se da domaćinstva treba da izdvajaju jednu četvrtinu svog ukupnog prihoda na kiriju. Tako, za pojedince ili domaćinstvo koje zarađuje 49.000 dolara godišnje, izveštaj pokazuje da praktično nema pristupačnih nekretnina za iznajmljivanje!

Zanimljivo, Viktorija ima najstabilnije okruženje kada je reč o iznajmljivanju, ali stanari su i u ovoj državi zabeležena povećanja oglašenih zakupnina od 18,3 odsto u poslednjih 12 do 18 meseci.

Najgora situacija od 2008.

Viši ekonomista PropTrack-a Angus Mur rekao je da su brojke uzrokovane porastom cena zakupa od 38 odsto u odnosu na završetak pandemije kovida.

– Tokom drugih šest meseci 2023. godine, domaćinstva širom Australije mogla su sebi da priušte da iznajmljuju najmanji udeo oglašenih zakupnina još od 2008. godine. Pogoršanje pristupačnosti je izazvano značajnim povećanjem zakupnina koje smo videli od pandemije, a plate to nisu pratile – kaže Mur, dodajući da je „povećanje dostupnosti i ponude zakupnina“ od ključnog znaaja za rešavanje dugoročnog rasta cena zakupa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here