Tanjug/AP
Janik Siner

Janik Siner je čovek u centru pažnje, hvalospevi stižu sa svih strana. Naravno, tri činjenice najviše doprinose da se Italijanu ceo sportski svet klanja – ubedljiva pobeda protiv Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena, fenomenalan preokret protiv Danila Medvedeva u finalu i samo osvajanje prvog grend slem trofeja u karijeri.

Ovako eksplozivan skok na šampionsko postolje nije baš čest i zato je ovo Sinerovih bar pet minuta.

– Janik će biti sada nezaustavljiv – tvrdi Nik Kirios. “Još krajem prošle godine, kada je savladao Novaka u Torinu a potom i na Dejvis kupu, pomislio sam da će ovaj momak u 2024. imati šta da kaže i da će zakucati na mnoga vrata”.

Australijanac je iz prve ruke mogao da dođe do tog zaključka. Jednom je igrao sa novim šampionom Rod Lejver arene, pre dve godine u Majamiju, i nije uzeo ni set.

– Mnogo je napredovao – hvali Kirios Sinera. “Pre svega bolje servira, ali je popravio i ostale udarce. Međutim, ono u čemu je najviše napredovao to je igračka zrelost. Pogotovo kada se zna da ima samo 22 godine. Ja to nikad nisam imao kako bih zadao onaj završni udarac u karijeri”.

Finalista Vimbldona iz 2022. posebno ističe Janikovu igru u drugom delu finala:

– Iako je bio na ivici poraza, posle prva dva izgubljena seta, neverovatno je koliko je podigao igru u nastavku. Veoma sam srećan što sam prisustvovao ovom događaju – ističe Kirios koji je zbog povrede reket zamenio mikrofonom u komentarima za Eurosport.

Kaže da je očekivao novi dokaz smene generacija. Do sada je samo Karlos Alkaras od mladih uspeo da se popne na šampionsko postolje grend slemova.

– Na početku sezone sam rekao da ćemo ove godine imati novog grend slem šampiona, bilo u Melburnu ili negde drugde. Siguran sam da će ovaj uspeh doneti Sineru ogroman skok i da ćemo videti kako u naredne dve godine osvaja još najvećih pehara.

I pored sjajne igre, Kirios ponovo najviše podvlači jednu karakternu osobinu novog šampiona Australijan opena:

– Ta neverovatna zrelost koju je pokazao posle trijumfa! Upravo je osvojio najvažniju titulu u karijeri a tokom šampionskog govora je bio veoma skroman, delio je komplimente na sve strane. Takav je kao osoba, veoma simpatičan. Jednostavno, želi da nastavi da osvaja grend slemove, nije se zadovoljio, ostaće veoma kompetitivan. Zato sam uveren da će dugo biti u svetskom vrhu.

Inače, Siner je otkazao učešće na turniru u Marseju sledeće nedelje. To je i logično, jer želi da se odmori. Prvo sledeće takmičenje na kome je prijavljen je serija 500 u Roterdamu za desetak dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here