Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

„Drugi talas koronavirusa je vrlo verovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere“, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

– Izvesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar – rekla je ona i ocenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

Kisić je navela da Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja. Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa Covid-19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije koronavirusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

– Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija – rekla je ona i dodala da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Kisić je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virusa pa se osobe upućuju na testiranje.

– I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo- rekla je ona.

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

1 KOMENTAR

  1. Ех стручног ли лица, ссопштава шта јој надређени наложе, али народ се више не ложи на то.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime