Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nikakva odluka o uvođenju karantina po ulasku u Srbiju nije doneta, niti najavljena, mada je to, kako je navela, pitanje koje se uvek razmatra.

– Na pitanje da li se razmatra karantin, rekli smo da je uvek takva vrsta diskusije na snazi, jer je fluktuacija putnika u međunarodnom saobraćaju značajna pretnja u vreme pandemije. To uvek razmatramo, ali nikakva konkretna odluka nije doneta – rekla je Kisić Tepavčević na pitanje u vezi sa njenom jučerašnjom izjavom da se razmatra uvođenje karantina.

Na pitanje koliko često postoji mogućnost razdvajanja pacijenata koji imaju kovid i onih kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, ali imaju simptome, te da li se lečenje u ta dva slučaja razlikuje, direktor KBC Zvezdara dr Petar Svorcan kaže da je već mnogo puta ponovljeno da se ne leče rezultati, već pacijenti.

– Ako se pojavi pacijent sa tipičnim znacima infekcije ovim virusom on će biti lečen kao i pozitivni pacijenti. Svi se leče po protokolu. Uvek smo se trudili da imamo određene sobe i prostore, da razdvajamo pacijente koji čekaju rezultat i pozivitne. Sada je to malo manje, jer dolaze pacijenti sa jasnom kliničkom slikom – rekao je Svorcan.

Čekanje na rezultat lekarima ne znači mnogo, osim u epidemiološkom smislu, da se zna broj zaraženih, dodao je Svorcan.

– Možete imati i negativan PCR nalaz, jer virus može da se spusti niže, u traheje ili bronhije, tako da mi lečimo pacijente na osnovu kliničke slike – rekao je Svorcan.

Dodao je da se trude da uvek gde postoji sumnja da bi pacijent mogao da bude negativan određen broj soba bude odvojen i predviđen za te osobe.

Na pitanje u vezi sa antitelima, Kisić-Tepavčević je objasnila da se nivo antitela može meriti, ali T-ćelijski imunitet ne, te da su studije širom sveta pokazale da brzo pada nivo antitela, brže nego što se očekivalo, pa se veruje da se više dešava na T-ćelijskom nivou.

Kazala je da je bilo slučajava, oko desetak, koji su se ponovo inficirali.

Po pravilu, dodala je, radilo se o blažim oblicima bolesti za koje nije bila potrebna hospitalizacija, ali oni govore o tome da je moguća nova infekcija.

Kazala je da je stepen kolektivnog imuniteta jako nizak i da svesno izlaganje virusu ne može nikada da bude strategija ni lična ni kolektivna jer ne znamo kako će da se virus ponaša u našem telu, a može da dođe do srmtne komplikacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here