Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih nedelja stabilna, ali se obuhvat vakcinacije mora povećati, ako želimo spremni da sačekamo jesen, poručila je danas članica Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević.

– Situacija sa koronavirusom je poslednjih nedelja stabilna, ali vidimo da se u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja, ali je pre svega razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije – rekla je Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

Ona je prenela da je i najveći deo današnjeg sastanka bio posvećen tome kako da se utiče na sve da se poveća obuhvat vakcinacije, jer cepiva štite od širenja bolesti, ali i od smrtnih ishoda.

– To nije samo individualna, već i kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo – poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla i da se poslednjih dana beleži blagi porast obolelih.

– Sezona je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru i to nam potvrđuje broj inficiranih, ali i to što svaki dan neko od naših sugrađana izgubi život – napomenula je Kisić Tepavčević.

Navela je i da među hospitalizovanim pacijentima više od 99 odsto nije vakcinisano, dok među preminulima od infekcije Covida nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane.

– To je snažan pokazatelj koliko je važna vakcinacija – apelovala je Kisić Tepavčević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here