Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Nije se očekivalo da će se koronavirus ovako ponašati u letnjem periodu, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Koronavirus nikada nije prestao da cirkuliše u Srbiji, rekla je ona za RTS. Kako je navela, nije se dogodilo da visoke temperature unište virus i to se verovatno neće ni dogoditi. Zato se, naglasila je, ne sme dozvoliti da se virus umnožava i prenosi.

Kisić Tepavčević je podvukla da se virus ne prenosi slučajnim prolaskom pored nekoga, već da je potreban određeni vremenski period da se provede u blizini neke osobe i da niko ne nosi masku. Ona je dodala da je zato važno da se poštuju mere, ocenivši da veliki broj građana to čini i ponaša se savesno.

– Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem organizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija – rekla je Kisić Tepavčević. Istakla je da virus svakodnevno pokazuje da je tu.

Ukazala je da su sve osobe koje su na respiratoru životno ugrožene i istakla da je područje najviše žarišne aktivnosti virusa u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu, Vranju…

Upozorila je i da građani ne smeju ni u kom slučaju da se namerno izlažu riziku oboljevanja, jer postoje i desetine mladih ljudi koji imaju teže forme bolesti.

Ona je naglasila kako je mala verovatnoća da će virus nestati sam od sebe i poručila da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od nas.

2 COMMENTS

  1. Kako vas nije sramota. Organizujete izbore, utakmice, mitinge, veselja a sada nas upozoravate. Ovo sto ste vi uradili tj dozvolili je nesto sto ne moze da se zamisli u demokratskoj zemlji, koja ima institucije koje rade svoj posao

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here