Youtube/Lice Balkana
Henri Kisindžer

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer odgovornost za ukrajinski rat ne vidi samo u Kremlju. On kritikuje razgovore uoči rata o ulasku Ukrajine u NATO.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 1973. godine podsetio je u intervjuu nedeljniku “Die Zeit” da je još 2014. izrazio sumnju u plan da se “Ukrajina pozove u NATO”.

– Time je započeo niz događaja koji su kulminirali ratom – dodao je on.

Govoreći o ratu u Ukrajini Kisindžer ističe da je sam rat, kao i njegovo vođenje, nemilosrdan.

– Napad se mora odbiti i podržavam ukrajinski i zapadni otpor. Rusija ne sme da pobedi – rekao je on.

Međutim, Kisindžer i dalje smatra “da nije bilo pametno kombinovati prijem svih zemalja bivšeg istočnog bloka u NATO, sa sve pozivom Ukrajini da takođe uđe u NATO”.

On je rekao da je oduvek smatrao da je “Ukrajina trebalo da ostane neutralna, sa statusom sličnim Finskoj”, ali da sada misli da bi ta zemlja trebalo da uđe u zapadni vojni savez, ali po završetku rata.

– Danas sam apsolutno za prijem Ukrajine u NATO nakon završetka rata. Sada kada više nema neutralnih zona između NATO-a i Rusije, bolje je da Zapad primi Ukrajinu u NATO. Finska je sada takođe deo NATO-a – rekao je on.

Kisindžer je istakao i da ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine.

– Ali što više dođe do srži ruskog identiteta, veća je verovatnoća da hoće – ističe on.

Kisindžer takođe kritikuje nalog za hapšenje koji je raspisao Međunarodni krivični sud protiv vladara Kremlja.

“Putin na sudu? Bolje ne!”

Prema njegovim rečima, postaje “nemoguće ili mnogo teže ograničiti rat ako se ishod rata poveže sa ličnom sudbinom političkog lidera”.

5 COMMENTS

  1. Dovoljno si star, treba da znas da Rusija nenoze da izgubi,ako to bude na vidiku, od amerike nece ostati nista a josmanje od evrope, pa gospodo birajre, ukrainu ili kraj sveta, uplasiti rusiju necete moci to sigurno, ona nema sta da izgubi, A VI ??????

  2. У праву је Кисинџер! Али није дао прави одговор зашто Украјина, Финска и Шведска никад раније нису биле заинтересоване за улазак у НАТО. Сад кад је почело да им гори под ногама траже спас од НАТОа. Ни Хрвати нису били заинтересовани за НАТО, пре него што су добили по носу од Срба. Кад им заједно са Украјинцима постане јасно да од НАТОа нема више помоћи, како су рачунали, на реду је поново братство-јединство. То може да прође са небеским опростљивим, човекољубивим (читај шашавим) народом Србима али хвала Богу не и са Русима.

  3. Svedska se samo prestavljala da je neutralna ali nikada nije bila jer je saradivala sa NATOM u tajnosti.
    Rusija ne smije da izgubi !!!!!

  4. Sta naprica jadan li si: Hrvati dobili po nosu od Srba? Pa izgubili, onako za badava i Slavoniju i Krajinu i kuce po moru i zivote i imanja….? Mozda ce ti Baja Mali ili veliki Knindza da objasni sto se tako zove? I nije u Kninu nego u Beogradu.
    Finska jeste sad u NAT-u i Svedska ce uskoro – oficijelno. Zar to nije gubitak za Rusiju? Da pored Baltickih Republika, Rumunije, Madjarske, Bugarske, Hrvatske…..dobiju jos koju NATO zemlju na granici?
    Neke NATO (US&EU) zemlje Ukrajinu pomazu, ali Ukrajina nije u NATO savezu. Niti ce to biti sve dok je rata. I ne pali se puno na Ruse. Ova tkzv. specijalna akcija je pokazala dovoljno kakva je ruska vojska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here