EPA/Heiko Junge

Približava se vreme za dogovor o miru u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od novog svetskog rata, a snovi o razbijanju Rusije mogli bi izazvati nuklearni haos, smatra iskusni američki diplomata Henri Kisindžer.

Kisindžer, koji važi za arhitektu hladnoratovske politike detanta prema Sovjetskom Savezu dok je bio državni sekretar u mandatu republikanskih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, sastao se s Vladimirom Putinom više puta od kako je 2000. godine postao predsednik.

“Približava se vreme da se radi na strateškim promenama koje su već postignute i da se integrišu u novu strukturu u cilju ostvarenja mira putem pregovora”, napisao je Kisindžer u tekstu za magazin “Spektejtor”.

“Mirovni proces bi trebalo da poveže Ukrajinu sa NATO, kako god to bilo izraženo. Alternativa neutralnosti više nema smisla”, dodao je Kisindžer u članku pod naslovom “Kako izbeći novi svetski rat”.

On je podsetio da je u maju predložio prekid vatre po kojem bi se Rusija povukla na linije pre invazije 24. februara, dok bi se o Krimu „pregovaralo“.

Sukob na istoku Ukrajine počeo je 2014. nakon što je proruski ukrajinski predsednik svrgnut sa vlasti Majdanskom revolucijom, posle čega je Rusija anektirala Krim.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je u intervjuu objavljenom u subotu da je, iako se većina sukoba završi pregovorima, ocena CIA da Rusija još i ne pomišlja ozbiljno na prave pregovore o okončanju rata.

Kisindžer (99) je sugerisao da bi, pokaže li se povratak na status quo iz 2014. nemogućim, opcija mogli biti međunarodno nadgledani referendumi na područjima koja je Rusija anektirala.

Putin tvrdi da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini prelomni trenutak u kojem je Rusija napokon pružila otpor Zapadu, predvođenom SAD. S druge strane, Ukrajina i Zapad smatraju da Putin nema opravdanja za rat.

Kisindžer je upozorio da bi želje da se Rusija učini „nemoćnom“ ili da se ona raspadne mogle izazvati haos.

“Raspad Rusije ili uništenje njene sposobnosti za stratešku politiku moglo bi pretvoriti njenu teritoriju koja se proteže kroz 11 vremenskih zona u vakuum oko kojeg bi se borilo”, smatra nekadašnji američki diplomata.

“Njena konkurentna društva mogla bi da odluče da reše svoje sporove nasiljem. Druge zemlje mogle bi da pokušaju da prošire svoje pretenzije silom. Sve te opasnosti produbile bi hiljade nuklearnih bojevih glava koje čine Rusiju jednom od dveju najvećih nuklearnih sila”, upozorio je Kisindžer.

3 COMMENTS

  1. Нисам очекивао толико лупетање Кисинџера. Направио је списак жеља у идеалном случају. Стварност је драматично различита. Много гледа СиЕнЕн.

  2. Ovaj Rat ne koristi Nicome a najviše šteti Ukrajina, Svetske Sile bi trebale da vrše Pritisak na Zelenskija da ga prekine.

  3. Napokon su na površinu isplivali planovi SAD u vezi Rusije – da se Rusija raspadne na više zemalja koje bi u medjusobnom sukobu koristile nuklearno oružje i na taj način uništile jedna drugu…izgleda da im se sukob u Ukrajni u kome se koristi isključivo konvencionalno oružje ne uklapa u scenario…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here