EPA/MENAHEM KAHANA / POOL
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Atoniom Guterešom izjavila je da bi „zamena teritorija“ na Kosovu bila loša ideja, koja bi otvorila Pandorinu kutiju, ali je prećutala kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, piše portal „Indeks“.

„Spomenula sam zamenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahteve za teritorijalnim promenama na prostoru cele bivše Jugoslavije“, rekla je Kitarovićeva.

Predsednica je kritikovala ideju „razmene teritorija“ i na bilateralnom susretu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je menjao stavove po tom pitanju, navodi portal.

„Indeks“ piše da Kitarovićeva ni u saopštenju ni na Tviteru ne pominje kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Taj medij dodaje da se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi da je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Njujorku imao niz kraćih susreta s brojnim čelnicima, među kojima je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

U saopštenju Pantovčaka stoji dalje da je Kitarovićeva sa Guterešom razmenila mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope i hrvatskom predsedavanju Savetom Evrope u prvoj polovini 2020. godine.

„Glavne teme razgovora bile su situacija, odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini, kao i odnosi između Beograda i Kosova, te šta je to što Hrvatska kao lider na području jugoistoka Evrope može da učini kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rešavanju tih otvorenih pitanja“, rekla je Kitarovićeva nakon sastanka sa Guterešom.

Kitarovićeva je navela da je Gutereša posebno zanimalo šta će Hrvatska činiti u okviru predsedavanja Savetom Evrope i na koji način to namerava da iskoristi za sebe i za svoje susede.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime