Kitarovićeva: Rešiti sva otvorena pitanja o tragediji koju su Vukovarci preživeli “tokom velikosrpske agresije”

Vestionline, Tanjug
4
EPA/Valda Kalnina
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, poručila je da efikasnijim angažovanjem nadležnih institucija, sva otvorena pitanja vezana za Vukovar i, kako kaže, tragedije koju su svi Vukovarci preživeli “tokom velikosrpske agresije”, trebalo je i treba da budu rešena.

Kitarović, koja je otputovala u SAD, gde će u Njujorku prisustvovati sednici Generalne skupštine, na svom tviter nalogu napisala je da prvenstreno treba da budu rešeni neprocesuirani ratni zločini i traženje nestalih hrvatskih “branitelja i civila”.

Kitarović je komentarisala slučaj veterana Marjana Živkovića, kome je u vukovarskom Opštinskom sudu obnovljen postupak zbog razbijanja ćiriličnih ploča na zgradi Policijske stanice u septembru 2013. godine.

Podršku Živkoviću je na početku suđenja dala grupa veterana i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Duboko žalim zbog lične tragedije gospodina Marijana Živkovića, čija su dva sina dala živote za našu Domovinu. Njegova bol i naša je bol, za nju treba imati puno razumevanje i poštovanje, a na njihovu žrtvu moramo večno čuvati uspomenu – navela je Kitrović.

Dodala je da je, uvažavajući nezavisnost hrvatskog pravosuđa, “žalosti društvena klima u kojoj je do ovakve situacije moralo da dođe”.

“Većim angažmanom nadležnih institucija, sva otvorena pitanja oko Vukovara i tragedije koju su svi Vukovarci tokom velikosrpske agresije proživeli trebalo je i treba da budu rešena, prvensveno kada je reč o neprocesuiranim ratnim zločinima i traganju za nestalim hrvatskim braniteljima i civilima”.

Hrvatska predsendica je poručila da treba učiniti sve da do ovih, kako je navela na tviteru, “potresnih i bolnih situacija više ne dolazi”.

Vukovarski Opštinski sud je u prvostepenoj presudi 2016. godine oslobodio optužbi Živkovića, ali je Državno tužilaštvo uložilo žalbu, koja je uvažena, a postupak je obnovljen.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, je na takvu odluku suda reagovao postom na fejsbuku poručivši “da se stidi institucija države i osoba koje ih na takav način vode”.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here