EPA
Remzi Klark

Remzi Klark, američki državni pravobranilac u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, koji je pre dva dana preminuo, protivio se NATO bombardovanju SRJ koje, kako je isticao, nije moglo da slomi duh i otpor naroda Jugoslavije, prenosi Sputnjik.

Ukazivao je da je to bio zločin za koji još niko nije snosio posledice i da su stradali nevini.

Remzi Klark, koji je preminuo u svom domu u Njujorku u 94. godini, bio je kritičar spoljne politike SAD i protivnik američkih vojnih intervencija, a u julu 1999. godine sačinio je optužnicu protiv SAD i NATO zbog agresije na SRJ.

“Video sam, tokom svoja dva putovanja u Jugoslaviju (na početku i pri kraju NATO agresije), na stotine različitih direktnih napada na civile. Prošle su dve decenije od NATO ageresije na Jugoslavniju sa bombardovanjem koje je izazvalo veliku materijalnu štetu, mnogo ljudi je tada ubijeno, mnogo ranjeno, a mnogi i danas umiru i umiraće od posledica rasejanog osiromašenog uranijuma”, navodi Klark u svom svedeočenju objavljenom povodom 20 godina agresije na Jugoslaviju u knjizi “78 Dana Apokalipse – Istina optužuje”.

Klark kaže da je to bio zločin za koji još niko nije snosio posledice.

“O tome pričamo godinama i ne treba prestati da se o tome govori. Da je to sve urađeno nezakonito i da su stradali nevini, u to sam se lično uverio. Dva puta sam putovao u Jugoslaviju, u vreme bombardovanja, kada sam svojim očima video i izvorno čuo istinu koja je u vodećim svetskim medijima prikazana drugačije. Zato i ovom prilikom podsećam na ono što sam mnogo puta već rekao, kao i na optužnicu protiv odgovornih za počinjene zločine. Najpre ukazujem na ono što je svojevremeno rekao doktor Martin Luter King, koristeći te reči i kao prolog ovom svedočenju: ‘Najveći izazivač nasilja na zemaljskoj kugli je moja sopstvena zemlja'”, rekao je on.

Klark se zapitao, kako je postupio NATO na primeru angažovanja u slučaju SR Jugoslavije.

“Sve dok nije došlo do prekida vatre, natovski vojnici nisu kročili na Kosovo ili u Jugoslaviju, već su te prostore bombardovali iz daljine. Hvalili su se preciznošću i uspesima, a posle je ispalo sasvim obrnuto. Bombardovali su bespomoćne ljude. Ubili su hiljade direktnim nasiljem, i više desetina hiljada indirektnim posledicama svoga dejstva, zbog različitih ubojnih sredstava koja su koristili, ne misleći na radijaciju, opasna hemijska trovanja, zagađenja okoline i nesagledive ekološke posledice”, rekao je on.

Klark kaže, da su u stvari uništavali tu državu i njen narod, koji nije bio zaplašen i pokoleban, već ogorčen i odlučan da trpi i izdrži sve nedaće koje su mu nametnute.

“Znalo se za njihovo držanje i od ranije, iz prethodne istorije, da taj narod možeš bombardovati, ali ne možeš mu slomiti duh. Možeš mu otežati i ojaditi život, ali ne možeš mu oduzeti budućnost. Trebalo bi pomnije pogledati svih 19 tačaka optužnice protiv odgovornih u slučaju bombardovanja SR Jugoslavije. To je, u prvom redu, 19 načina ubijanja i uništavanja života. Svaki od njih je smrtonosan na svoj način, neki neposredno i efikasno, drugi užasno, neki sporije i mučno, zbog zračenja i bolesti bez lekova, neki zbog hemijskih ili drugih otrova i zagađenja u okolini, što će pogađati i mnoge generacije u budućnosti”, naveo je Klark.

2 COMMENTS

      • Једини народ ове планете чија је половина побегла у печалбу, печалбари и онима који су их увек уништавали и са тиме се хвали.
        Помози им Боже ако може!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here