Kleše ikone u kamenu

0

NAPRAVIO GALERIJU
IKONA: Živojin Ćosić

Živojin Ćosić Ćosa iz vlaškog sela Mokranje kod Negotina iz hobija kleše ikone u kamenu i rezbari na staklu. Pošto je selo Mokranje poznato po kamenu koji se vadi iz obližnjeg brda Rušanj, a koristi se za zidanje kuća, podruma, štala, za ograde i nadgrobne spomenike. Živojin nije ni znao da poseduje talenat za slikanje i klesanje, sve dok jednog dana nije spontano isklesao jednu ikonu u kamenu "aršinu", kako ga meštani Mokranja nazivaju. Ovaj kamen se veoma lako može obraditi i na njemu isklesati ikone, kipovi i druge figure. Trenutno ima desetak isklesanih ikona u kamenu. Takođe se bavi i rezbarenjem ikona na staklu, kao i pravljenjem lutki od raznog materijala.
– Ikone kopiram sa interneta na papiru u velikom formatu A4 i onda gledajući sliku ikone, klešem u kamenu. Ne znam da li ovo ima neku vrednost, ali za sada radim to iz hobija i ikone poklanjam prijateljima. Za sada imam 15 eksponata, što od kamena, što od stakla, jer rezbarim ikone i na staklu i ofarbam ih – kaže Živojin Ćosić Ćosa i dodaje: – Za jednu isklesanu ikonu veličine od pola kvadratnog metra, treba mi otprilike tri dana rada, a za veće desetak dana. Nemam odgovarajuće alatke. Radim sa improvizovanim dletima i čekićima, a ima i dosta prašine, ali kada nešto volite i uživate u tome, onda ništa nije teško – kaže Ćosa.
 

Zida bunare
Za sada Ćosa je napravio galeriju svojih ikona na kamenu i staklu u sobi svoje stare etno-kuće, koja je sazidana od temelja do krova baš od tog kamena. Inače, on radi sve poslove što se tiče "aršina", zida bunare i garaže, pravi fontane i česme, kleše ikone, razne kipove i druge figure.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here