Klinon: Pritisak na Izrael dao rezultat

0

Ona je izrazila nadu da će se vrlo skoro pokrenuti indirektni izraelsko-palestinski mirovni pregovori, koji će voditi do direktnih pregovora. Klintonova je, takođe, rekla da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio svoju posvećenost daljim pregovorima.

 

U intervjuu za televiziju Bi-Bi-Si američkoj državnoj sekretarki je postavljeno pitanje da li se rizik podizanja tona u dijalogu s Izraelom isplatio.

"Mislim da ćemo videti obnovu pregovaračkog koloseka i to znači da se isplatilo, jer je to naš cilj", rekla je Klintonova.

U poslednje dve nedelje Izrael je nastojao da smanji napetost u odnosima sa SAD zbog kontroverznog plana o izgradnji 1.600 novih domova u kvartu Ramat Šlomo.

Jedan zvaničnik SAD je plan izgradnje, objavljen baš u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Izraelu označio uvredom, a palestinski predsednik Mahmud Abas odlučio je zbog toga da se povuče iz pregovora kojima je Vašington planirao da posreduje.

Klintonova je danas rekla da je Netanijahuova dužnost da prevaziđe opoziciju u svojoj koalicionoj vladi kako bi osigurao da pregovori koji su u zastoju već 15 meseci krenu napred.

"Mislim da je premijer ponovio više puta da je njegova vlada i on lično posvećen vođenju tih pregovora i on samo mora da osigura da sve uvede u to", rekla je ona misleći na Netanijahuove koalicione partnere i naglasivši da je to nešto što on treba da uradi, a ne SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here