Nedavno je na poznatoj svetskoj aplikaciji “Bookmate” objavljena četvrta knjiga autora Dejana Voštića “Dubai&Abu Dhabi”.

Knjiga „Dubai&Abu Dhabi“ je putopis posvećen kulturi i životu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji u kojoj se svaki san pretvara u javu i koja je za kratko vreme postala jedna od vodećih zemalja sveta u mnogim životnim oblastima, prijemčivoj za milionski broj posetilaca iz celog sveta.

Kroz iskren i dinamičan narativ različitih dešavanja, autor na jedan, pomalo nesvakidašnji i autentičan način, opisuje kulturu, način života, turističke atrakcije, gastronomiju i zanimljivosti dve svetske metropole, Dubaija i Abu Dhabija.

– Posle mnogobrojnih razgovora sa čitaocima mojih knjiga sa kojima sam pričao o mojim putovanjima u Ujedinjene Arapske Emirate pre više od jedne decenije, uvideo sam potrebu da moje veliko iskustvo sa putovanja u Dubai i Abu Dhabi pretočim u jednu, pomalo neobičnu knjigu koja je u osnovi putopis, ali i motivaciono-duhovna knjiga koja svakom čoveku može pomoći da prevaziđe unutrašnje blokade i ostvari svoje veće snove i ciljeve. Iako se u modernom dobu mnogo lakše može otputovati u te dve svetske metropole, knjiga opisuje jedan poprilično dugačak i težak put nakon bombardovanja Srbije, od jedne obične kafe u kafiću na Dorćolu, kada sam prvi put u dnevnim novinama video famozni hotel „Burdž el Arab“, pa do realizacije samog puta 10 godina kasnije, 2009. godine. U tadašnjim, pomalo nemogućim uslovima života, bez interneta na mobilnom telefonu, bez turističkih agencija koje su radile aranžmane za taj deo sveta, put u Emirate mi je delovao nekako nadrealno, nestvarno, poput puta na Mesec. Zbog svih otežavajućih okolnosti i dramatičnih trenutaka koji su pratili sve aktivnosti u toku priprema, ceo taj proces od početne ideje do realizacije samog putovanja uzeo sam kao metaforu koja svakome može pomoći da uvidi lične unutrašnje blokade u ostvarenju bilo kog većeg sna ili dalekog putovanja na neki drugi kontinent i da ih prevaziđe. Svako putovanje na daleke destinacije ima svoje mistične momente i nepoznanice, knjiga otkriva sve tajne te daleke zemlje, razlike između oba grada i daje korisne smernice o mnogim aspektima samog puta, ali i života u zemlji koja se iz pustinje, iz ničega, uzdigla u jednu od vodećih zemalja sveta u različitim oblastima života. Smatram da će knjiga pomoći mnogim ljudima koji prvi put žele da posete tu neobičnu zemlju jer im ukazuje na razlike u zakonima i kulturi koja se dosta razlikuje od naše kulture i uopšteno od evropskog načina razmišljanja – rekao je autor knjige Dejan Voštić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here