Privatna arhiva

SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta već nekoliko godina uspešno organizuje Srpske etno-večere s ciljem da na jedinstven, a opet strancima prihvatljiv način, predoči našu kulinarsku tradiciju i bogatu narodnu baštinu. Nedavno su motiv etno- večere bili običaji i tradicija Dalmacije, na kojoj je o istoriji, verskoj i kulturnoj baštini ovog kraja između ostalog pripovedao i episkop austrijsko-švajcarski vladika Andrej.

– Vladika je gostima, među kojima je bio znatan broj Italijana, govorio o Dalmaciji sa mnogo emocija, a posebno kada je reč o svim viđenijim Srbima koji su kroz vekove stvarali i sa velikom mukom danas nastavljaju da čuvaju pravoslavnu veru i neguju tradiciju i kulturnu baštinu – ističe Draško Stojanović, predstavnik SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta.

Među gostima ovog lepog druženja bili su i paroh Raško Radović, Nemanja Sekički, konzul Srbije u Trstu, Rade Milivojević i Zlatimir Selaković, predsednik i potpredsednik Crkvene opštine Trst, arhimandrit Grčke crkve u Trstu Gregorios Miliaris. “Boje Dalmacije” uspešno je branio poznati onkolog dr Neven Jokić.

Stojanović objašnjava da se članstvo SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta od osnivanja trudilo da na originalan i upečatljiv način što bolje prezentuje srpsku baštinu i da ona bude osnov za izgradnju mostova prijateljstva sa drugim narodima i maticom.

– Nije nam bilo dovoljno da organizujemo tri folklorna koncerta, već smo osećali da treba uraditi nešto više, pa se organizovanje etno-večera nametnulo kao najbolje rešenje da probudimo interesovanje Italijana za nas i naše običaje. Na početku su etno-večere objedinjavale prezentovanje specijaliteta iz svih krajeva, ali smo ubrzo uvideli da je mnogo bolje da predstavljamo deo po deo naše baštine i teritorija gde su Srbi vekovima nastanjeni – objašnjava Stojanović i dodaje da će zbog velikog interesovanja Dalmatinska etno večera biti ponovljena 18. novembra.

Celovečernji program

Stojanović objašnjava da Srpska etno-večera nije klasična manifestacija u stilu “dođi, jedi, popij i idi”, već celovečernji program.

– Pored svega navedenog tokom večere na ugodan način, pričom, igrom i pesmom, video- projekcijama, gosti mogu videti deo folklornih aktivnosti našeg društva vezanu za tu oblast i upoznati kulturno-istorijsku baštinu, ali i prirodna bogatstva i lepote Srbije i sva ona mesta gde god Srbi žive – naglašava predsednik SKUD Pontes-Mostovi.

Izvor:
Đ. Barović - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here